sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Folk metal - avain kansanperinteeseen..



Kerroinkin jo aiemmin viikon projektityöstäni, jonka aikana selvittelin erilaisten folk-metal bändien yhteyksiä kansanperinteeseen. Valitsin luonnollisesti tämän aiheen siksi, koska olen ollut metallimusiikin suurkuluttaja jo yli kymmen vuoden ajan. Tässä postauksessa johdattelen lähinnä metallimusiikin ja folk-metallin saloihin :)! Tulen myös esittelemään erilaisia bändejä, yhden tai pari kerrallaan. Nyt asiaan!

Ensiferum- Ferrum Aeternum (mukavaa taustamusiikkia!)


Mitä on folk metal?

Folk metallin määritelmä on hyvin hankala, sillä termi herättää hyvin ristiriitaisia mielipiteitä, etenkin artistien omasta näkökulmasta. Tässä kuitenkin yleinen määritelmä.

Yleensä on hyvä muistaa, että musiikintekijät ovat artisteja, eli heillä on vapaus tehdä haluamaansa musiikkia ja sanomaa ilman, että ”istuttaisivat itsensä” johonkin laatikkoon. Itseasiassa monet ”folk metal -bändit” kieltäytyvät itse sanomasta musiikkiaan folk/ tai viikinkimetalliksi. Heillä on tarve myös kehittyä muusikkoina eivätkä esimerkiksi välttämättä tiedä koko totuutta oikeasta historiasta (kukapa tietäisikään?) Musiikki voi toimia kuitenkin hyvänä potkuna kiinnostumaan perinteistä, kuten minulle kävi :) Nykyään Folk metal innostaa monia nuoria tutustumaan historiaamme!


Oma kiinnostukseni metalliin heräsi yläasteella. Se lähti rockista, kunnes hiljalleen raskaampi alkoi ”upota”. Metallimusiikki oli uutta ja mielenkiintoista! Siihen sai purkaa fiiliksiä, erityisesti ”nuoren raivoa”, sillä nuorilla yleensä energiaa riittää :). Näissä pienissä piireissä vallitsi myös ”Metalliveljeys” aikanaan, joka vei mukanaan. Yleensä saatettiin jopa jutella täysin tuntemattomille "pitkätukille", joilla sattui olemaan vaikka tutun bändin paita päällä.

Yleinen ennakkoluuloisuus raskaan musiikin kuuntelijoita kohtaan (noin 10 vuotta sitten) usein myös tiivisti metallin ystäviä entisestään. Sitä ymmärrettiin toisiaan, jaettiin hyviä fiiliksiä yhdessä ilman, että olisi leimattu "omituiseksi saatananpalvojaksi". Me kun tiesimme, että kyse on yksinkertaisesti hyvästä musiikista ;)! Toisaalta ennakkoluulot toivat välillä myös hauskojakin tilanteita! Yleensähän se menee niin, että kaikki uusi ja omituinen voi pelottaa. Muistan omien vanhempieni suhtautumisen metallimusiikkiin, etenkin örinävokaaleihin (joka on yksi laulun/äänenkäytön muoto siinä missä muutkin). Olivathan he aluksi vähän kauhuissaan, mutta voin vannoa, että nykyään isäni lähtisi kanssani jopa Tuska-festareille :) Ilokseni olen saanut myös huomata, että levykokoelmanikin on ollut ilmeisen ahkerassa käytössä vanhempieni toimesta, kun niille ei Päivölässä ole ollut sijaa :D

Joka tapauksessa, niin se metalli vain vei mennessään :) Muistan, kun yläasteella tuli tutuksi erilaisia artisteja. Oli Sentencediä, Nightwishia, Stratovariusta , Dimmu Borgiria yms, kunnes tutuksi alkoi tulla myös folk metal -bändit. Niiden joukkoon kuuluivat muun muassa Moonsorrow, Finntroll, Amorphis, Ensiferum, Korpiklaani ja Turisas. (esittelen näitä erikseen). Olen myös itse laulanut aikanaan parissa metalbändissä, joten suhteeni tähän musiikkityyliin on aika moniulotteinen :)


Niin, miksi folk metal?

Ihastuin erityisesti mahtipontisuuteen, sankarimeininkiin, voimakkaaseen ulosantiin, melodisuuteen, ja musiikin luomaan yhteishenkeen. Yleensä artisteilla on myös mukana pientä huumoria ja pilkettä silmäkulmassa. Mahtavat introt ja kauniit suvantovaiheet biiseissä ovat sulattaneet myös sydämeni. Huomasin saavani musiikin kautta paljon voimaa. Sain siitä myös tukea ja lohtua, etenkin kun elämä saattoi olla mullin mallin. On toiminut tietysti myös erinomaisena siivous- ja lenkkimusana! Ennen kaikkea folk metallista välittyi sanoma. Tähän ei edes tarvinnut välttämättä lyriikoita lukea ymmärtääkseen :) Fiilis on aivan mahtava! Metallista tuli loppuen lopuksi itselleni yksi tärkeimmistä asioista: elämäntapa/kulttuuri/harrastus.

Tänä päivänä metallimusiikista on tullut trendi-ilmiö. Suomea pidetään metallin äiti-maana, ”synkän pohjolan” inspiroinama.. Tässä ohessa muutama hyvä artikkeli, jotka suosittelen lukemaan:

"Kantelekansasta tuli raskasmetallin suurkuluttajia"

" Uusi kansanmusiikki, kevyttä ja raskasta"


3 kommenttia: