keskiviikko 29. helmikuuta 2012
Lukuvinkki: Ruokavallankumous
Luin äskettäin mielenkiintoisen ja kohutun kirjan, nimittäin Andreas Eenfeldtin "Ruokavallankumous", jossa puhutaan luonnollisten rasvojen puolesta ja hiilihydraatteja vastaan. Kirjan mukaan metabolisen oireyhtymän tekijät, kuten keskivartalolihavuus, korkea verensokeri, korkea verenpaine sekä rasva-aineenvaihdunnan häiriöt saataisiin kuriin vähähiilarisella ja lisäaineettomalla, aidolla ravinnolla, ja syömällä pääasiallisesti rasvaa, sekä tyydyttynyttä että tyydyttymätöntä. Kirjassa on aika hurjia ravitsemussuosituksia. Pääasiassa suositaan erilaista lihaa, rasvaisia maitotuotteita sekä maanpäällisiä vähähiilarisia kasviksia. Mitä enemmän rasvaa, sen parempi! Vaikken itse ihan tuolle linjalle täysin lähtisikään, olen myös täysin sitä mieltä, että ihmisen tulisi pääasiassa syödä sitä, mitä se on aina syönytkin metsästäjä-keräilijänä (Raakaravinnon ohella kivikautinen ruokavalio on kiinnostanut minua lähes yhtä paljon) ..kasveja ja niiden hedelmiä ja marjoja sekä luonnon lihaa ja kalaa. Maanviljelys taasen on evoluuttisesti aivan liian uusi juttu, eivätkä kaikkien elimistöt ole sopeutuneet siihen, lisäaineista ja nykyajan roskaruuasta puhumattakaan! Sokeria ja hiilarihöttöä on kaikki paikat väärällään ja ihmiset sen kun sairastuu..Onkin ollut mielenkiintoista seurata, kuinka diabeteksen räjähtäessä hurjiin lukemiin, on karppauksesta tullut "trendidieetti". Karppaajiakin on moneen junaan, ja kiistelyt rasvan laaduista ja määrästä vaihtelevat. Oli miten oli, toivon mukaan ainakin rasvakammoisuus alkaa pikkuhiljaa väistyä ihmisten mielistä..
Uskon itsekin vähähiilarisen ruuan positiiviseen vaikutukseen, sillä olen sen itse kokenut. Karsin muutama vuosi sitten ruokavaliostani sokerit ja tärkkelyksen, kun siirryin raakapainotteiseen ravintoon. Paino tippui kymmenisen kiloa. Se, missä muodossa rasvat tulisi syödä, voidaan ollakin sitten montaa mieltä. Itse olen pääasiassa käyttänyt luomulaatuisia kylmäpuristettuja öljyjä, sekä siemeniä ja pähkinöitä. Toki myös silloin tällöin luomulaatuista lihaa, kananmunia ja kalaa ja joskus maitotuotteita (etenkin juustot tuntuvat olevan heikkouteni!). Raskauden myötä lisäilin ruokavaliooni hieman enemmän kypsennettyä ruokaa ja eläinkunnan tuotteita (etenkin kun sain tietää veriryhmäni, joka on O+ tarkoittaen sitä, että kivikautinen ruokavalio on sopivin vaihtoehto), mutta raa'an ravinnon osuus on edelleen ollut yli puolet syömisistäni. Olen siis mennyt hieman lähemmäksi kivikautista ruokavaliota (äärimmilleen en tässäkään tapauksessa ole menossa).Toisaalta, "Aito" luonnon liha ja kala on kuitenkin niin kiven alla ja kallista, että se luo haastetta valintoihin. Luomulihoista olen lähinnä törmännyt naudan lihaan eri muodoissa, sekä kananmuniin. Tehotuotettuja eläinkunnan tuotteita en osta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Hyvä kirjaesittely! Tuon oppaan voisi jopa lukaista.
VastaaPoistaOn vähintään yhtä kiintoisa, ja huomionarvoinen juttu, että tehotuotetut elukat itse asiassa ovat myöskin niitä, jotka ovat syöneet huonosti.
Nehän eivät syö luomua (luomu, minusta, yksinkertaisesti merkitsee myös sitä mikä on kohtelleen luonnonmukaisin valinta), ja täten ovat tehotuotetulla, mutta myös luonnottomalla ruokavaliolla.
Ja soijat ynnä tietyt viljathan ovat siitä aikamoisia veijareita, että ne erittävät ns. antiravinteita. Se on niiden luonnollinen suojakeino - vaan mitä ravintopyramidin rakentajat sanovat? "Syödään ne!" :D Sitten ihmetellään kun porukka on sitä mitä syö.
Itsekin olen miettinyt raakaruokavaliota hyvinkin vakavasti. Viimeisen vuoden aikana olen saanut pudotettua painoa 20 kg lisäämällä runsaasti raakojen vihannesten syöntiä! :) Onhan se toisaalta loogista, eihän luonnossakaan mikään ole kypsennettyä!
VastaaPoista