lauantai 23. lokakuuta 2010

Rakkaat juuret..


Heips!

Voisinpa nostaa nyt esille tärkeän aiheen, nimittäin juuret. Tämähän on sellainen asia, mitä monet meistä etsii. Ainakin me kansanperinteen linjalaiset kovasti olemme päässeet käsittelemään kyseistä aihepiiriä :)

Meillä kävi tällä viikolla eräs mielenkiintoinen mies, Ilmari Kosonen, esittämässä omia näkökulmiaan koskien muun muassa juuriamme. En tiedä miksi, mutta jostain syystä kaikki tuntui hyvin loogiselta ja koinkin saavani jonkinlaisen ahaa-elämyksen. Yleensä suomalaiset tuntuvat hakevansa juuriaan pelkästään skandinaviasta, germaaneilta, tai suoraan idästä. Mutta entäs baltit? Käsittelimme nimittäin sitä, miten suuri merkitys heillä onkaan ollut historiassamme! He ovat tuoneet meille esimerkiksi paljon rikkauksia ja taitoja(esimerkiksi rautamalmin nosto, paremmat kalastusmenetelmät, hyvät pellavasadot) rautakauden aikana, sekä asuttaneet seutujamme myös 1200-1400 luvuilla. Harva meistä on tullut ajatelleeksi tätä. Osa ei edes halua myöntää sitä. Olisikohan negatiivinen ennakkoasenne (sodan traumat) baltteja kohtaan yksi osatekijä? Olen huomannut tällaista asennetta ihan jopa lähipiirissäni. Moni tuntuu kategorisoivan virolaiset, latvialaiset ja liettualaiset jne "samaa sakkia kuin venäläiset"-meiningillä. Olivathan nuo maat pitkään Neuvostoliiton satelliittivaltioina. Onneksi kuitenkin nämä asenteet ovat alkaneet raueta. Olen huomannut tätä etenkin nuorten välillä. :) Voimme olla ystäviä, jälleen..

Käsittelimme myös erilaisia sanojen yhteyksiä, kuten esimerkiksi sitä, mistä on tullut sana "Sampo" (Sambianniemen asukas, eli baltti). Näitä oli paljon muitakin. Erityisesti luontosanojen kautta löytyy paljon yhteyksiä kielellisesti muihin kansoihin. Niin, ja kävimme läpi myös hieman entisajan asumuksista sekä metsänhoitoon liittyviä juttuja.

Tässä hyvä juuriin liittyvä artikkeli Ilmarilta, suosittelen lukemaan ;)!

Voin sen verran paljastaa että omat sukujuureni sijoittuvat seuduille Karjala ( Viipuri), Savo (Joroinen) sekä Häme. En tiedä, voiko tällaisella olla mitään vaikutusta asiaan, kun koen tämän aiheen niin läheiseksi, mutta eihän sitä tiedä vaikka balttiveri virtaisi täälläkin :)! Jokatapauksessa olen hyvin kiitollinen siitä, että tietooni on saatettu näiden kansojen vaikutus historiassamme. Ja kiitollinen näille kansoille siitä, mitä ovat meille antaneet! Itseasiassa koin valtavaa hyvää fiilistä, ja tuntui, että sydän ihan suli kun tutkimme kartasta balttien vaellusreittejä (jotka ovat kulkeneet esimerkiski juuri Karjalan kautta) maillemme :) Nämä tunteet ovat olleet aika lailla uusia minulle! En tiedä, mistä ne oikein kumpuaa, mutta se tuntuu mahtavalta! Samankaltaisia tunteita koin myös pari viikkoa takaperin "Pagan Brothers in Finland" metaltapahtumassa, jossa esiintyi kotimainen Aurinkopyörä latvialainen Skyforger, sekä virolainen Metsatöll. Tuli sellainen tunne, että olisi voinut juosta sinne lavalle, ja halata antaumuksella kaikkia niitä tyyppejä =) Tässä pari kuvaa keikoilta..

Aurinkopyörä. Hieno uusi tuttavuus! ( kuvat ei mitään huippulaatua, mutta menköön :)


Skyforger. Yksi parhaita keikkakokemuksiani ikinä! Voisin vannoa että taisivat viihtyä hyvin lavalla =) Todellista veljeyttä oli havaittavissa yleisön ja esiintyjien välillä!Metsatöll. Kiva oli taas nähdä pitkästä aikaa. Mukana oli taas kaikenlaista säkkipillistä jouhikkoon :)Tosiaan, nämä viikot ovat olleet ehkä hieman hajanaisia ohjelmaltaan, ja olen jopa pitänyt muutaman päivän omaa lomaakin. Päivölässä asiat ovat kuitenkin hyvällä mallilla! Olemme suunnitelleet tulevaa kekrijuhlaamme ( juhlasta lisäinfoa myöhemmin, kaikki tervetulleita :)!! ), pohtineet harjoitteluviikolle sopivia vaihtehtoja, järjestäneet pienet bileet, osa on kunnostanut rukkejaan, ja onpa osalle päivistä ollut hieman luentojakin, esimerkiksi muinaissuomalaisten ihmiskuvasta.. Puhumattakaan Korpin ja Irenen vierailuista (edeltävä blogiteksti)!


Tässä vielä pari hassua kuvaa viime viikoilta..

Kävimme Päivölän lähellä, eräällä kukkulalla ihastelemassa maisemia, sekä tutkimassa ja puhdistamassa mielenkiintoista kallionkoloa :) Sieltä löytyi aikamoinen kolikoiden kätkö, jonka tietysti pistimme sinne takaisin..
Järjestämästämme iltamasta, jonne kokoontui Päivöläläisiä eri linjoilta. Tarjosimme hyvää Chai-teetä ja omenapaistosta ja vaihdoimme hieman ajatuksia. Tanssilattia ei liiemmin ollut porukkaa, mutta osa meistä jaksoi tuulettaa yö myöhään :)! Pohkeissa tuntui vielä seuraavalla viikollakin, että jotain on tehty! Tanssiminen on todella vapauttavaa siinä missä keikoillakin käynti (ainakin itselle). Eikä siihenkään tarvitse mitään sääntöjä, sen kun antaa vaan luovuudelle vallan :)


Tässä vielä kuva Ilmarin vesurista, joka pitäisi olla aivan ideaalinen työväline. :)


Ensi viikko taitaakin mennä muinaispukujen parissa, jonka jälkeen kekriviikkokin alkaa jo lähestyä. Luvassa on siis isot meiningit :)! Näistä sitten myöhemmin lisää!

Parasta tulevaa viikkoa!

3 kommenttia:

 1. Kaikkea kivaa te teettekin siellä :)
  Jos Suomen kieli ja sen historia kiinnostaa enemmän, niin lukaise Kauno Mannosen Uuden ajan kalevala-avain:
  http://www.ultra-lehti.com/kirjat/arv-uudenajan.html

  Suosittelen! Mulla jotakuinkin räjäytti tajunnan.
  Mukavata opiskelua

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia linkistä :) Pitääpä painaa mielen sopukoihin!

  Mukavaa ja lämminhenkistä syksyä sinnekin :)!

  VastaaPoista
 3. Mukavan näköistä porukkaa ja kivoja tunnelmia kuvissa. Tanssin taikaa lisää vaan ja tällaisia juttuja!

  VastaaPoista