keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Kuulumisia!


Tervehdys piiitkästä aikaa!

Jotkut ovatkin jo ihmetelleet ja kyselleet, kun ei ole juttua tullut blogiin vähään aikaan. Kiva, kun innokkaita lukijoita on :)! Olen puuhastellut kaikenlaisia asioita, eikä aikaa koneen parissa ole liiemmin ollut. Täällä koulullakin riittää puhteita loputtomiin asti. Lisäksi ihmissuhteitakin on välillä hoidettava :) Välillä on myös mukavaa ja erittäin tärkeää vain olla ja rentoutua. Näinä Päivölän aikoina se on erityisesti tarpeen, sillä sulateltavaa on riittämiin. Nyt on kuitenkin hyvä hetki taas kertoa jotakin kuulumisia.

Aika on vierähtänyt erilaisssa puhdetöissä viimeaikoina. Muinaispukuviikolla teimme erilaisia päällepistettäviä luomuksia, olemme työstäneet luita, sarvia ja meripihkaa, jatkaneet jouhikkoprojektia, sekä yksi kokonainen viikko meni kekrijuhlaa järjestellen ja tietysti viettäen!

Muinaispukuviikosta onkin jo tovin aikaa. Innostus käsitöihin kuitenkin on vain kasvanut kasvamistaan. On ollut upeaa huomata, kuinka asioita voi aina yrittää tehdä itse. Muistan vielä jopa traumaattiset kokemukset peruskouluajoilta pakollisilta käsityötunneilta. En ollut hyvä ystävä ompelukoneiden kanssa. Innostukseni käsitöihin lopahti kokonaan. Nyt olen kuitenkin voinut tehdä kaikki käsin. Pala kangasta, neula sekä lankaa riittää. Tietysti myös kärsivällisyyttä ja aikaa tarvitaan :)

Materiaalien hankkiminen oli pukuviikolla ehkä haastavinta, sillä aikaa ei ole riittänyt kirppiksillä kiertelyihin. Lisäksi ideatulvat ja halu tehdä kaikenlaisia juttuja vain rönsyilivät, ja lopulta edessä oli kasa eri aikakausien juttuja työstettävänä! Aloitin kuitenkin tekemällä lämpimän viitan. Huopakankaan hommasin Varustelekasta, joka myy armeijan käytettyjä varusteita.



Löysin myös hauskaa keinokarvaa (hyvin aidon näköistä) sekä säkkikangasta. Keinokarvaa olen käyttänyt esimerkiksi säärystimissä. Säkkikangasta taasen käytin rääsyläisen paitaan. lopuista kankaista saa vielä loihdittua vaikka mitä!



Valmiista asuista tulee varmaankin kuvia myöhemmissä yhteyksissä. Kuvaaminen on jäänyt hieman vähemmälle viimeaikoina, sillä on vain ollut mukavaa keskittyä itse tekemiseen :) Erilaisia vaateprojekteja on kuitenkin tullut tehtyä. Voin joskus vaikka kirjoittaa erillisen postauksen aiheesta. Pukuviikko oli kuitenkin kokonaisuudessaan hauska! Muutamat tekivät mekot Euran muinaispuvun mallia käyttäen (itselläkin nyt moinen työn alla). Jotkut tekivät lautanauhaa. Oli mukavaa katsoa, kuinka erilaisia juttuja muovautui. Ja miehetkin osasivat repiä huumoria, vaikka housuprojektit eivät olleetkaan ihan niin helppoja! Välillä housut näyttivät enemmänkin paidalta, ja kiiloja oli lisäiltävä haaruksiin, kun joustamaton pellavakangas ei meinannut istua. Lopputulokset olivat kaikilla kuitenkin todella hyviä ja mieluisia :)

Pukuviikon jälkeinen viikko menikin täysin kekrijuhlia (voisin tästäkin aiheesta kirjoittaa enemmän, mutta uteliaat osaavat ehkä myös hakea ensihätään tietoa itse :) )valmistellen. Sen lisäksi Anne Pöyhönen kävi luennoimassa kuun vaikutuksista, joka avasi taas eri tavalla tutkittavaa (tästä tulee varmasti erillinen postaus).

Kekrejä varten rakensimme koko viikon ulos juhlakenttää, sekä teimme kuoppaa rosvopaistia varten. Myös Severi-sali laitettiin juhlakuntoon!



Saimme myös vieraaksemme Vita Boganan Latviasta, jonka kanssa valmistelimme erilaisia juttuja. Teimme mehiläsivahasta kynttilöitä, sekä käytimme sitä soihtuihin..


Kekriä juhlimme lauantaina. Koko sali täyttyi vieraista ja ilmassa oli juhlan tuntua! Ohjelmaa oli runsaasti. Esittelimme yleisölle hieman syksyn varrella tekemiämme asioita kukin eri muodossa, sekä lauloimme..


Lavalla kävi muitakin esiintyjiä, kuten paikallinen "Notkupojat". Vita esiintyi laulamalla, sekä soittamalla koklea. Väliin mahtui puheita ja arvoituksiakin. Illan tullen veimme juhlavieraat kuppikiven luokse, sieltä edelleen rosvopaistipaikalle paistin nostoa seuraamaan. Ruokailun jälkeen sytytimme juhlakentällä kokon, jota olimme valmistelleet koko viikon..




Kokon ääressä viihdyttiin myöhään asti. Laulelimme, soittelimme rumpuja, sekä teimme äänipiirejä ja kaikkea muuta mukavaa. Loppuillasta Vita vielä tanssitti porukkaa, ja halukkaat pääsivät nauttimaan saunan lämmöstä!

Juhlat menivät kaikenkaikkiaan loistavasti, vaikka pieniä muutoksia jouduimmekin suunnitelmiin tekemään. Kiitoksia vielä kaikille juhlijoille! Valitettavasti en ehtinyt pahemmin kuvailemaan, mutta voin ehkä koittaa järjestää lisää kekrikuvia blogiini, mikäli saan niitä järkättyä läheisiltäni. Jääköön nähtäväksi!

Kekrien jälkeisellä viikolla Vita jäi vielä kanssamme viikoksi. Työstimme meripihkaa, jota oli peräisin Latvian ja Liettuan meristä sekä Kalingradista maan alta.. Osa teki myös himmeleitä.


Innostuin tekemään sarvesta riimunappuloita, joita olen havitellut jo kesästä lähtien. Tein kolmen eri riimuperheen riimut..Apuna käytin aikaisemmin ostamaani kirjaa.


Olen puuhastellut viimeaikoina aika paljonkin luiden ja nahkojen parissa. Olen keitellyt esimerkiksi hirven jalkaluita, joista saa erilaisia juttuja tehtyä. Olisi hienoa oppia tietämään luiden ja nahan käsittelystä enemmän.


Olen myös käsitellyt kotopuolessani (kiitos vaan iskä ja äiti kun olen saanut kasata puhdetöitäni sinne =) ) konaisia päitä, joita saimme Päivölän läheiseltä metsästysmajalta. Joidenkin mielestä voi kuulostaa brutaalilta ja raa'alta, mutta itse koen hyväksi, jos voin hyödyntää näitä osia, jotka olisi muutoin pois heitetty. Luonnon materiaalia yhtä sekin, ja käytetty vuosituhansia.. Aionkin testailla luita eri tavoin ja katsoa mitä niistä saa lohdittua missäkin muodossa.


Tämä viikko on mennyt taas jouhikoiden rakennuksen parissa. Se on yllättävän pitkäaikainen prosessi. Valmista ei ihan vielä tullut, mutta yritys hyvä :) Tänään meillä oli hieman erilainen päivä, sillä työstimme oikeastaan koko elämänkaartamme. Etsimme voimavarojamme, joita voimme hyödyntää vaikkapa ensiviikon projektitöissämme. Erittäin antoisaa! Odotan kovasti jo perjantaita, sillä pääsemme vihdoin Karhun Vuosi -näyttelyyn Tampereelle. Nyt olisi pian aika mennä nukkumaan, että jaksaa taas aikaisin nousta! Toivotan lämmintä loppuviikkoa! Toivotaan, että saamme pian lunta :)!

2 kommenttia:

  1. Hei! Mielenkiintoinen blogi ja erityisesti tuo kansanperinteen linja :)
    Harmittaa vietävästi, että oma elämäntilanne ei juuri nyt suo mahdollisuutta moiseen opiskeluun, jospa joskus. Itselläni muutostila elämässä myös alkanut; alkoholi ollut pois yli vuodenpäivät, ravintomuutokset käynnissä ja kiinnostus kaikkeen mahdollisimman luonnolliseen herännyt.
    Onko muuten minkä hintainen linja?

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Hienoa kuulla, että luonnonmukainen elämäntapa myös kiinnostaa! kyselit linjamme hinnasta. Meillä on kuukausimaksu 540 euroa, johon sisältyy kaikki majotuksineen ja ruokailuineen. Suuren osan kurssimateriaaleista olemme joutuneet itse hankkimaan. Myös Latvian matka kuuluu kurssin hintaan :) Eli onhan tuossa hintaa. Kyllä silti rahalle on saanut vastinetta ainakin omasta mielestä. Valtavan paljon tullut koettua erilaisia juttuja! Pian muuten alkaakin haut seuraavalle vuosikurssille, joten kannattaa tutkia ;)

    Parhaita hetkiä sinne!

    VastaaPoista