lauantai 9. huhtikuuta 2011
Viikinkisaappaista lautanauhoihin!
Heips! Näin se kuukausi taas on vierähtänyt niin ettei ole huomannutkaan :)! Täällä Päivölässäkin on ehtinyt tapahtua kaikenlaista lähiviikkoina. Olemme teheet kenkiä, lautanauhoja, pronssivalumallineita, vähän savitöitäkin.. Olemme vierailleet Lahisten kartanolla sekä Sääksmäen kotiseutumuseolla, kuunnelleet luentoja, lauleskelleet, niin, ja tietysti viettäneet laskiaistakin! Ja viime viikonloppuna kävimme Suomen muinaistaideseuran seminaarissa esiintymässä käärmeaiheisine biiseineen (tässä toinen linkki Taivaannaulan sivuilta, jossa on hieman seminaarista kerrottuna) :)Kaikkee jännää ollaan tehty!
Laskiainen olikin tänä vuonna todella myöhään. Se johtuu itseasiassa pääsiäisestä. On hienoa ajatella, että vietämme edelleen näitä vanhoja juhlia kuun vaiheiden mukaisesti! Laskaisen ajankohta määrittyy nimittäin niin, että se on aina 40 päivää ennen pääsisäistä. Ja pääsiäinen on aina kevätpäiväntasauksen jälkeisen täydenkuun jälkeinen sunnuntai :D! Onneksi lunta kuitenkin on ollut riittämiin ;)
Järjestimme Päivölässä tietysti laskiaishupia koko koululle mäenlaskuine ja illanistujaisine.
Hevosenkenkien heittelyä ja pulkkamäkeä!
Ja perinteinen napakelkka-ajelu järven jäällä!
Seuravaksi voisin näyttää vähän kengäntekovaiheista. Teimme itsellemme viikinkisaapikkaat, joissa olikin kova homma. Aloitimme pikilangan teolla.
Suutari Seppo opettaa, kuinka pikilankaa tehdään.. eli pellavanaru laitetaan johonkin paikkaan, esim. koukkuun, ja aletaan vain pyörittää. Polvea vasten saa tehtyä kierrettä nopeasti esimerkiksi farkut jalassa :).. kun lanka on tarpeeksi kierteellä, se kaksinkertaistetaan ja "lypsetään" mehiläisvahalla.. tässä kohtaa voisi siis käyttää sitä pikeä, mutta mehiläisvaha on hellävaraisempi käsille..
Erilaisia tarvittavia työvälineitä sekä kenkiä eri vaiheissa..
Sitten koepalan kimppuun. Suutari näyttää miten homma oikein toimii! Ja oppilaat tekevät innoissaan perässä! Polvelle laitetaan hihnaremmi, jota pidetään kireällä jalkojen avulla. Remmin ja polven väliin asetellaan pulikka (helppo veistellä puusta), jonka päälle asetellaan ompelureunaltaan kostutetut nahanpalaset (joiden reunat on viistetty esim. puukolla). Sitten ryhdytään tekemään reikiä naskalilla ja pujottelemaan lankaa sitä mukaan reikiin. Lanka on siis kiinnitettynä kahteen harjasneulaan, ja molemmat neulat menevät aina vuoron perää samoista rei'istä. Lankojen tiukkaan ompeleminen on tärkeää, jotta sauma pysyy tiiviinä. Tämä on aika raakaa peliä kokemattoman käsille pidemmän päälle :D toista lankaa voi myös kiristää naskalin avulla. Itse käytin välillä hanskoja.
Sitten päästäänkin suunnittelemaan jo itse kenkää. Ensin tietysti otetaan jalasta tarkat mitat, ja piirrellään paperille. Sen mukaan suunnitellaan kengän kaava..Tämä vaihe oli ehkä kaikkein vaikein!
Kaavan mukaan tehdään piirrokset nahkaan, ja leikataan. Nahkaa tulee kaksi osaa. Pohjaosa, sekä päällysosa. Sen jälkeen nahat viistellään..Sitten vaan ompelemaan! Aloitimme työvaiheen läheltä kantapäänkohtaa..
Pikkuhiljaa kenkä alkaa saada hahmoaan..
Valmis kenkä kastellaan läpimäräksi ja käännetään varovasti oikein päin. Liika riuhtominen voi aiheuttaa nahan repeytymisen..Kengät lestitetään, ja laitetaan kuivumaan..
Lestien asettelu kenkiin oli aika työläs vaihe. Talkin avulla, sekä vasaralla naputelleen ne saatiin ujutettua sinne paremmin. Vasaralla hellästi naputtelemalla sai laitettua kengälle muotoa, ja suoristettua epämääräisiä möykkeröitä :D
Kun kengät oli yön yli kuivuneet.. lestit paukuteltiin vasaralla pois.. yleisin ongelma oli, että tässä vaiheessa nahka saattoi hieman revetä edestä. Jouduimme kaikki myös tekemään kengän eteen viillon, jotta kenkä mahtuisi jalkaan. Se on kuulemma hyvin tyypillistä :D Noh, vielä olisi kuitenkin kantalappujen ja lisäpohjien leikkaus ja asettelu..
Kengän sisäpuolelle siis leikattiin ja aseteltiin kantapään kohdalle kantalaput alas, sekä reunoille, kenkiin tehtiin myös paksumpi nahkapohja..
Kaikki pohjapinnat, sekä kengästä, että liimattavista osista käsiteltiin karkealla hiekkapaperilla.. jonka jälkeen ne liimattiin oikeille paikoilleen..
Tässä kutakuinkin lopputulos :D! Kenkiä aion vielä viimeistellä tasoittamalla pohjan reunoja, sekä käsittelemällä ne mehiläisvaha-terva-öljyseoksella. Sitomisnauhoiksi voi käyttää oikeastaan mitä vaan..Itse tein harjoitushommana pienet lautanauhat, jotka saattaisivat sopia kenkiini..
Siitä tulikin mieleeni, että voisin näyttää vielä pari kuvaa tekemästäni lautanauhasta..
Valitsin väreksi sinisen, vaaleanharmaan, sekä tummanharmaan..Ensin tietysti suunnittelin paperille värit ja kuviot, ja laskin lankojen määrän.. sitten tein loimilangat..ja sen jälkeen asettelin lautoihin oikeat langat.. käytin kahtatoista lautaa :)
Tekeminen olikin tosi mukavaa.. Voin paljastaa, että aluksi nauhan leveys vaihteli jonkun verran, joten purkasin ja tein uudelleen.. Nauhaa tekiessä kannattaa olla tukeva kiinnitys, jotta nauha pysyy kireällä koko ajan...ensimmäiseksi nauhaksi tästä voin olla kuitenkin ihan tyytyväinen :)
Lopuksi vielä pari kuvaa Sääksmäen kotiseutumuseolta!
Nyt, aivan huisin hienoa viikonloppua ja kevään lämpöä!
Toivottelee Petra!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kalansuomu-uimalakki vois olla khyyl.
VastaaPoista