tiistai 9. elokuuta 2011

Uutta elämää luomassa!


Maailma on täynnä ihmeitä. Ja yksi ihmeellisimmistä asioista on uuden elämän kehittyminen :)! Minulla onkin nyt ilo kertoa, että kasvatan sisälläni uutta pientä elämänalkua! Nämä ovat ensiaskeleitani vanhemmuuteen, ja ajattelinkin kirjoitella blogissani nyt myös kokemuksiani raskausajasta, sekä pienokaisen kehityksestä. Tervetuloa seuraamaan!

Vielä jokin aikaa sitten en osannut aavistaakkaan, että minusta tulisi pian äiti. Mutta elämä onkin aina arvaamatonta ja yllätyksiä täynnä. Kun juhannuksen alla epäilyni raskaudesta todistautui paikkansapitäväksi raskaustestin kahdella iloisenpunaisella viivalla, ymmärsin, että nyt on sen aika. Olen oikeastaan tuntenut jonkinlaista valmiutta äidiksi jo pidemmänkin aikaa, oikeastaan siitä lähtien kun sain elämäni todella kuntoon. Ja vaikka meitä pallollatallaajia onkin tarpeeksi, oman jälkikasvun toivominen on normaalia ja sallittua, ja ennen kaikkea luonnollista :)!

ALKURASKAUDEN VAIHEISTA

Olen nyt rv(raskausviikolla) 13, joka on merkki siitä, että suurin keskenmenon vaara alkaa olla ohi, sekä pahimmat raskausoireilut alkaa olla takana päin. Kerron kuitenkin siitä, mitä kaikkea nämä edeltävät viikot ovat pitäneet sisällään.

Jokaisen keho reagoi raskauteen hieman eri tavoin. Jotkut selviävät pienin oirein, ja jotkut oireilevat rajusti läpi raskausajan. Yleisesti ottaen jonkinlaista pahoinvointia on kuitenkin suurella osalla raskaana olevista.

Väsymys: Omat oireeni alkoivat ensin väsymyksellä. Kehossa tapahtuu niin paljon muutoksia, että lepo on todella tarpeellista. Muistan lukeneeni jostain, että muutoksia kehossa voi verrata rankkuudeltaan vuorikiipeilyyn! :D En tiedä pitääkö todella paikkaansa, mutta ainakaan väsymyksestä ei pidä olla itselleen ankara, jos ei jaksa tehdä mitään. Pääasia että saa levätä juuri niin paljon kuin tarvitsee. Stressata ei pidä. Olen onnekas sen suhteen, että saan keskittyä nyt pelkkään raskauteen ja oleskella kiireettömyydessä.

Oksentelu ja syöminen: Ennen kun tiesin olevani raskaana, huomasin, ettei ruoka maistu enää samalla tavalla. Pian juhannuksen jälkeen (rv7) alkoikin oksentelut, joita tuli useampina kertoina päivässä r-viikolle 10 asti. Oikein mikään ei tahtonut pysyä sisällä. Sen jälkeen on alkanut vähän helpottaa, ja nyt keskimäärin kerran päivässä halaillaan ämpäriä :)! Välillä menee pari päivää täysin ilman, ja välillä on päiviä, että joutuu yökkimään muutamaankin otteeseen. Monet hajut ovat paljon voimakkaampia, ja etomista aiheuttaa erityisesti kaikki paistettujen ruokien hajut. Useilla tulee "kuuluisia" mielitekoja. Itselläni ei kummemmin ole ollut, paitsi limettejä olen imeskellyt. Ne ovat niin hyviä ja raikkaita! Makeaa taas ei tee yhtään mieli ( normaalisti rakastan makeaa :D). Tosin hunajaa menee välillä.

Yleensä puhutaan aamupahoinvoinnista, sillä tyhjällä vatsalla kun nousee sängystä, alkaa kakominen helposti kun verensokeri on päässyt laskemaan. Omalla kohdalla kyse ei kuitenkaan ole ollut pelkästä aamupahoinvoinnista. "Laatta" voi yllättää millon vain. Helpotusta tyhjään mahaan on kuitenkin, etenkin aamuisin tuonut jokin helposti imeytyvä/sulava hiilaripitoinen (mulla useinmiten kylmä soijakaakao tai speltti/riisimaito). Sen jälkeen on voinut yrittää syödä vaikkapa hedelmiä. Oma suosikkiaamupalani, vihersmoothie onkin vaihtunut raskausaikana pelkiksi tuoreiksi hedelmiksi ja marjoiksi, sillä rasva ja proteiini ei ole kertakaikkiaan pysynyt sisällä (etenkään tyhjässä mahassa). Myöskään ulkomaiset superfoodit eivät ole pahemmin toistaiseksi maistuneet (mulperimarjoja lukuunottamatta, josta saa onneksi rautaa ja kalsiumia), joten olen antanut niiden olla nyt toistaiseksi syrjässä. Spirulina-levää haluaisin kokeilla käyttää raskauden aikana useiden hyvien ominaisuuksien vuoksi, mutta sen ollessa "kiellettyjen listalla", pidättäydyn siitäkin toistaiseksi, ennen kun olen saanut tarpeeksi varmuutta asiaan.

Tässä herkullinen hedelmälautanen. On ihanaa syödä erilaisia värejä!

Päivällä maittaa yleensä porkkana ja keltainen paprika sellaisinaan. Porkkanasta saan A-vitamiinia ja paprikasta huimasti C-vitamiinia. Olen myös vähän koittanut syödä erilaisia kaaleja foolihapon takia (tärkeä raskausaikana), mutta ne tuntuvat sulavan huonommin. Pavuissa ja linsseissä foolihappoa ja rautaa on paljon, joten heti kun alkaa maistumaan, niin aion palautella niitä ruokavaliooni. Vehnänalkioöljystä on ollut hätävara-apua foolihapon suhteen. Teen myös salaatteja, joihin lorautan aina hieman öljyjä ja laatusuolaa, joista saa edes vähän hyviä rasvoja ja mineraaleja. Auringonkukansiemeniä olen myös yrittänyt lisäillä pikku hiljaa, sillä niissä on paljon E-vitamiinia, magnesiumia, seleeniä ja tiamiinia.


Aluksi vähän huoletti, että mistä tuo pieni sinnittelijä ottaa kaiken kasvaakseen kun syöminen on ollut niin vähäistä (tosin niin kyllä energian kulutuskin), mutta kehossa pitäisi kuulemma olla hyvät varastot, mistä ammentaa ;)! Lisäksi raakaravintopainotteinen ruokavalio ei ole mikään yleinen, joten neuvolatädeillä on ollut ihmettelemistä :D Moni tuntuu olevan huolissaan vähämaitoisesta/vähäviljaisesta/vähälihaisesta ruokavaliostani, sillä onhan se useimpien pääruokaa. Huolissaan oleminen on kuitenkin ihan turhaa :) Olen itse asiassa menossa ravintoterapeutin juttusille torstaina, ja kerron sitten kuulumisia sieltäkin. Pääasiassa luotan kuitenkin omaan vaistooni, ja omaan kehooni, ja siihen mikä tuntuu hyvältä ja itselle sopivalta. En ole minkään suhteen ehdoton, edes oman ruokavalioni, joten olen valmis aina joustamaan tilanteen mukaan enkä aio ottaa stressiä moisista jutuista :)!


Muita oireita: Väsymyksen ja pahoinvoinnin lisäksi pienempiä vaivoja ovat olleet rintojen arkuus ( joka johtuu rintojen kasvusta), sekä äkilliset pistelyt kohdussa, joka johtuu taasen kohdun kasvusta. Myös aivastelut, yskäisyt ja äkilliset kääntymiset saattavat vihlaista, mutta etukumaraan meno auttaa esim. aivastuksen yllättäessä :)! Pissillä saa myös ravata tiuhempaan tahtiin, sillä kohtu painaa virtsarakkoa enemmän. Nyt on ollut hieman ajoittaista päänsärkyäkin, mutta ne ovat ohimeneviä. Olen myös huomannut mielialassani normaalia enemmän herkkyyttä, vaikka olenkin nykyään mieleltäni hyvin tasapainoinen. Kyyneleitä saattaa tulla ihan ilman mitään syytä, tai hyvää musaa kuunnellessa :D! Noin muuten oloni on hyvä ja onnellinen :)! Tämä on myös mitä jännittävintä aikaa, ja aionkin ottaa kaiken ilon irti tästä suuresta elämänmuutoksesta :)!

Tässä ensimmäinen kuva pienestä "seikkailijasta". Ultrassa käynti meni hyvin ja kaikki vaikutti ihan normaalilta. Paljon tuo tuntui masussa liikkuvankin. Nyt sitten kasvatellaan masua ja odotellaan niitä ensimmäisiä tuntuvia liikkeitä!5 kommenttia:

 1. Onneksi olkoon! :) Törmäsimme pikaisesti ohimennen Tuskassa, mutta en silloin vielä tiennyt iloisesta uutisesta, joten onnittelenpa nyt näin. Lueskelin joskus aiemmin (varmaan viime vuoden puolella) mielenkiinnolla blogiasi varsinkin kansanperinnelinjan tiimoilta, ja nyt sitten etsin tämän käsiini uudestaan.

  VastaaPoista
 2. Kiitos onnitteluista! :)

  Pihlajanmarja: Ai Tuskassa tänä vuonna? :D Tunnetaanko me entuudestaan? Ja juu, perinnelinjalta riitti kirjoiteltavaa. Kannattaa ehdottomasti osallistua joskus jos on mahdollisuus :)!

  VastaaPoista
 3. (Jätä julkaisematta tää kommentti, jos et halua nimiä blogiin) Mutta siis tunnen Oton, ja sen takia mekin törmättiin silloin sunnuntaina (Turisaksen tai Amorphiksen aikaan?). En viitsinyt nimelläni kirjoittaa edellistä kommenttia, vaikka varmaan ois helpottanut asiayhteyden hahmottamista, kun yritän semi-anonyymisti kirjoittaa tuota Syksyisiä säveliä -blogia, noiden tarot-juttujen yms. takia. :)

  (Työpaikan kone ei nyt jostain syystä anna kirjautua sisään bloggeriin niin, että pystyisin kommentoimaan tuolla omalla tililläni näitä..)

  VastaaPoista
 4. Hah mahtava juttu, ei kun onnittelut :D

  Kylläpä on vauvoja liikkeellä, Viidakko-Olli tuli juuri isäksi ja Quinoa-Heidikin on raskaana.

  VastaaPoista