keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Terve suu - luonnollisesti!


Ajattelinpa nostaa esille yhden tärkeän aiheen, nimittäin suun hoidon. Useimmat painivat jonkinlaisen suun alueen ongelman kanssa. Markkinoilla on tusinoittain erilaisia hammastahnoja, suuvesiä ja erilaisia hoitotuotteita. Sen lisäksi kaikki lupaavat suurin piirtein kuuta taivaalta. Suun puhtaus ei kuitenkaan ole mikään ihan yksinkertainen asia. Sama pätee koko kehon hoitoon. Suun, hampaiden ja ikenien kuntoon vaikuttavat hoitavien tuotteiden lisäksi myös ravinto ja elämäntavat. Kerronpa nyt oman tarinani:

Olen lähes koko ikäni kärsinyt jonkinlaisista suun alueen ongelmista. Muistan, kuinka jo lapsena hammaslääkärissä sateli nuhtelua hampaiden ja ikenien kuntoon liittyvistä ongelmista. "Pitäisi pestä huolellisemmin ja valita hyvä hammasharja ja -tahna!". Mielestäni huolehdin hampaideni kunnosta niin hyvin kuin mahdollista, samalla kokeillen kaikenlaisia tuotteita erilaisista tuubeista hammaslankoihin. Siitä huolimatta karies kiusasi, hampaita vihloi, hengitys löyhkäsi ja alkavat reiät olivat aina hammaslääkärissä puheenaiheena, ja milloin mitäkin. Olenkin ravannut suhteellisen säännöllisesti suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla läpi nuoruuteni. Suosittelen kaikille lämpimästi suuhygienistille menemistä säännöllisin väliajoin, oman terveyden vuoksi, sillä suun kunto vaikuttaa koko terveyteen ja hyvinvointiin! Se ei maksa paljoa, ja samalla saa tietää, missä kunnossa oma suu todellisuudessa onkaan.

Viimeksi päädyin suuhygienistin vastaanotolle viime viikolla, raskaudenaikaisesta ientulehuksen takia (joka voi olla todella raju!). Ikeniä kutitti ja turvotti, yöunet menivät, joten sain pian ajan. Onneksi sain tulehduksen kotikonstein kuriin, kiitos ihanan Frantsilan "Luonnonkaunis" -kirjan, jota ryhdyin keskellä yötä selailemaan. Olin kuitenkin iloinen päästessäni suuhygienistille pitkästä aikaa ja turhia jonottamatta. Aikaa viime kerrasta olikin ollut jo pari vuotta. Jännityksellä odotin, että missähän kunnossa mahtaa suu ollakaan. Hetken tutkittuaan hammashoitaja totesi hampaani olevan erinomaisessa kunnossa. Ei kiillevaurioita, joskus aikanaan alkavat reiätkin olivat kuulemma itsestään parantuneet!! Hammaslääkärille ei siis ainakaan ole tarvetta. Hammaskiveäkin löytyi vain vähäsen, kun aiemmin sitä on ollut reippaasti. Siinä sitten poisteltiin hammaskiven jämiä, ja todettiin, että kyllä ne ikenetkin siitä tokenee :) Ilmeisesti raskauden aikana siis kaikki vaivat ovat mahdollisia. Olin todella iloinen saadessani kuulla, että suuni kunto oli niin hyvä! Mitä sitten on tapahtunut tämän positiivisen muutoksen aikaansaamiseksi?

Noin muutama vuotta sitten elämässäni tapahtui erilaisia muutoksia. Aloin elää paljon luonnonmukaisemmin. Vaihdoin kaiken kosmetiikan luomukosmetiikkaan. Myös hammastahnan. Hetken käytön jälkeen sain kuulla joiltain ihmisiltä, että "onpas sulla hyvät, valkoiset hampaat". Olin ihmeissäni, sillä kukaan ei koskaan ole sanonut minulle sillä tavalla. Vaikka uskonkin hammastahnan vaihdoksella olevan jotakin merkitystä, vaikutti suuni kuntoon monen monta seikkaa. En enää polttanut tupakkaa enkä juonut hampaita värjääviä juomia. Lisäksi aloin selkeästi vähentämään sokerin ja valkoisen vehnän käyttöä, jotka mädättävät koko kehoa. Hammaslääkäritkään eivät turhaa urputa sokerin käytöstä. Tilannetta ei auta se, että vaihtaa sokerilimun light-versioon. Lisäaineet ovat keholle vielä haitallisempia kuin sokeri. Lisäksi jo pelkkä hiilihappo vaikuttaa elimistöön negatiivisesti. On siis muutettava elämäntapoja, jos haluaa todellisia muutoksia aikaiseksi. Ravintomuutoksen lisäksi tietysti säännöllinen suun hoito on tarpeen.


TÄSSÄ VINKKEJÄ HYVÄÄN, LUONNOLLISEEN SUUN HOITOON:


HARJAUS
Hampaiden huolellinen harjaus aamuin illoin, mielellään pehmeällä harjalla. Aamuisin mielellään ennen aamupalaa, etenkin jos käyttää sitrushedelmiä tai muita kiillettä herkentäviä, hapokkaita tuotteita.

HAMMASTAHNA
Suosi luonnonmukaisia tahnoja. Itse suosin kotimaista Frantsilan Yrtin Raikas -Luonnon hammastahnaa, jossa on xylitolia 20% (ilmeisesti alle 20% xylitolimäärällä ei ole hyvää vaikutusta). Yrtit hoitavat ja hellivät hampaita.

HAMMASLANKAUS
Hammaslangan/lankaimen käyttö päivittäin, vaikkapa päivän päätteeksi. Itse tykkään lankaimesta, sillä se on niin helppo käyttää. Lankailu auttaa vertavuotaviin ikeniin. Aluksi lankaimen käyttö voi tuntua hankalalta ja lankauksen yhteydessä verta vuotaa herkistä ikenistä, mutta ikenet voimistuu ja verenvuoto lakkaa ajan kanssa. Sitkeys ja harjoittelu palkitaan! Hammaslankaus poistaa pahanhajuiset ruuanjämät hammasväleistä ja vähentää karieksen/hammaskiven muodostumista.

PURSKUTTELU
Olisi hyvä purskutella suu jokaisen aterian jälkeen ainakin vedellä, ja aina, kun se on mahdollista. Suuvettäkin voi tehdä helposti, jos haluaa hoitaa ikeniään ja raikastaa hengitystä. Esimerkiksi eteerisen minttuöljytipan lisääminen purskutteluveteen on hyvä tapa! Hyviä eteerisiä öljyjä suuveteen ovat myös teepuu-, mirhami- ja fenkoliöljy. Ientulehdusten estämiseksi ja suun limakalvojen avuksi toimii hyvin myös esimerksiksi ratamo, kamomilla, siankärsämö, kehäkukka, salvia, propolis ja auringonhattu yrttiteenä tai uutteena. Kesällä kannattaa pureskella tuoreita, puhtaita piharatamon lehtiä :)! Merisuolakin on hyvä purskuteltava!

IKENIEN HIERONTA
Ienalueita hierotaan päivittäin leukojen päältä ja halutessaan myös sisäpuolelta. Tämä vahvistaa ikeniä, ja parantaa hampaiden kuntoa. Kiinalaisen lääketieteen mukaan se ehkäisee myös monia ruuansulatussairauksia sekä vaikuttaa positiivisesti pernan, haiman ja mahalaukun vaivoihin.

TÄYSIPAINOINEN RAVINTO
Huolehdi, että saat tarpeeksi etenkin kalsiumia, fosforia, piitä, booria ja D-vitamiinia. Itse käytän tällä hetkellä Frantsilan nokkos-peltokorte-kalkki-puristetta, jota jopa tosiaan suositellaan myös raskaanaoleville, hoitamaan myös vatsassa kasvavan vauvan suuta ja terveyttä. Ikenistä kannattaa myös huolehtia suojaravintoaineiden (erityisesti foolihappo, C- ja E-vitamiini) riittävällä saannilla. Vältä sokeria ja happopitoisia juomia kaikissa muodoissaan! Teet palveluksen itsellesi monessa asiassa ;)!Kannattaa piipahtaa lähimmässä luontaistuotekaupassa kyselemässä suuta hoitavista tuotteista. Itse olen aivan ihastunut Frantsilan tuotteisiin. Kaiken lisäksi ne ovat kotimaisia. Tarkoitukseni ei ole mitenkään piilomainostaa, olen ne vaan itse hyviksi todennut. Jokainen löytää varmasti itselleen sopivimmat jutut ;)! Iloa suun hoitoon!

2 kommenttia:

  1. Hyödyllinen postaus, auttaa ihmistä. -_^

    Vielä itse antaisin sellaisen vinkin aiheesta, että olikohan se nyt Hartwall (Jaffat ynnä muut limpparit ovat heidän vastuullaan), joka siirtyi kemikaalisista makeutusaineista, luonnonmakeutusaineisiin (sellainen aines kuin Stevia).

    Eli, jota hirvittää purskutella sokeriliemiä tai korvata ne kemikaaliseoksella, saa ainakin hampaansa pidettyä nyt kunnossa - eihän nuo sitten muuten hirveän luomua ole.

    VastaaPoista
  2. Juu, luinkin jutun Stevialimppareista :) Ihan kiva juttu, että stevia nyt vihdoin vapautuu myös elintarvikekäyttöön. Onhan se aina parempi vaihtoehto kuin tavallinen sokeri :)

    VastaaPoista