sunnuntai 12. elokuuta 2012

Luomu tai "luomu" vaatteita niin pienille kuin isoillekin!

(Kuvassa Väinä tasan puoli vuotta, Newbie-malliston vaatteissa)

Kaikenlaisen markkinaviidakon lomassa on ollut ilo huomata, että luomu on lisääntynyt myös vaatteissa. Edes vähän parempaan suuntaan ollaan ehkä menossa. Tarkkana on silti oltava. Vaatteiden päällä komeilevat vihreät laput eivät aina välttämättä kerro koko totuutta. Kävin juuri joku aikaa sitten shoppailemassa muutamat vaatteet sillä periaatteella, että ostan yhden, luovun kahdesta. Näin hommasin itselleni pari luomupuuvillaista vaatekappaletta. Yksi saa luvan mennä takaisin sinne mistä on tullutkin!

Vaatteita tuntuu pursuavan joka paikasta. Meilläkin niitä on kaapit väärällään. Olen aina rakastanut vaatteita ja shoppailua, jota olen tietoisesti koittanut hillitä nykyään. Tämä pätee myös vauvanvaatteisiin! Alkuunsa ostelin kirppareilta odotuksen huumassa. Kaupasta hain vain luomupuuvillaisia. Niinhän siinä sitten kävi, että nuo luomupuuvillaiset ovat käytössä, muut ovat jääneet käyttämättä. Olen huomannut, että meillä pyörii aika lailla pieni määrä samoja vaatteita käytössä. Ei tarvita todellakaan isoa määrää. Ostaminen on helppoa, luopuminen vaikeinta..


 NAISTENOSASTOA...

Lähikauppakeskuksemme Sello tarjoaa paljon kaikenlaista. H&M:sta ja Lindexistä olen tähän asti löytänyt naisten luomupuuvillaisia vaatteita. Miesten vaatteista en osaa sanoa, mutten ole kyllä törmännyt ainakaan sattumalta.. Lindexillä tuntuisi toimivan aika hyvinkin tuo naistenosasto. Luomuvaatteet on eritelty omaan osastoonsa, joten ei tarvitse erikseen etsiä. Luomuiset alusvaatteet ja sukat on myös merkitty värikkäällä vihreällä tunnuksella. Lindexiltä löytämäni vaatteet ovat olleet yleensä  90% luomupuuvillaa tai enemmänkin. Toisin on H&M valikoiman laita. Luomuvaatteitta saattaa olla sikin sokin eri väliköissä. Innoissani ostin "Organic Cotton" topin, ja kotona huomasin paidan omasta lapusta, että luomupuuvillaa on vain 45%! Aion palauttaa kyseisen tuotteen. Myyjä kyllä sanoi, että joissakin vaatteissa vain osa on luomupuuvillaa, mutta eihän sitä shoppailun innoittamana sellaisia enää muistanut..Muita kauppoja en pahemmin ole ehtinyt katsoa, mutta Kapp Ahl ainakin sanoi, ettei heillä ole aikuisille luomupuuvillaisia vaatteita..

VAUVOJEN BRÄNDEISTÄ

Useista kaupoista saa nykyään jo luomupuuvillaisia vaatteita vauvoille, ja valikoima onkin paljon kattavampi kuin aikuisten! Hyvä niin :) Vauvoille myydään kaikenlaisia vaatteita kuolalapuista pikkutöppösiin! Kaikkea ei kuitenkaan tarvita. Oli ne sitten luomua tai ei. Meillä bodyt ja puolipotkuhousut ovat toimineet parhaiten kestovaippailun (etenkin harso+villahousut) kanssa, sillä body pitää vaipan paikallaan. Paidat nousevat aina ylös, housujen kanssa tarvitaan taas sukat, joita saa korjailla maasta tuon tuosta.. . Tässä muutamia: Oma suosikkini on ollut Newbie, jota myy Kapp Ahl. Myös Lindex ja H&M  myy luomupuuvillaisia vaatteita vauvoille ja lapsille. Citymarketeissa olen taasen törmännyt merkkiin nimeltä: Doo Good, mutta valikoima on ollut aika pieni (näitä on myös ollut naistenvaatteinakin, mutta ehkä hieman "tanttamallistoa", jos ilkeesti sanotaan :D). Myös suosittu lastenvaatebrändi Pippi on tuonut markkinoille ainakin yhden luomuvaatekerraston. Prismoissa olen törmännyt aivan mahtavaan kotimaiseen Marlon-tuotteeseen, joka myy 100% ekologista puuvillaa. Kotimaisista pitää mainita tietysti myös Ruskovilla, joka myy tekstiilejä vauvoille, sekä aluskerrastoja myös aikuisille netissä sekä joissakin lastenliikkeissä. Luomupuuvillaisten lisäksi useissa lastenvaatteissa on öko-tex mekintä, joka on tietysti aina plussaa. Luomua se ei varsinaisesti ole, mutta pitäisi olla "myrkytön".  Joissakin vaatteissa lukee vain "100% puuvillaa" eikä luomu/ekomerkintää näy lainkaan itse vaatekappaleessa, vaikka se mainitaankin kiinni olevassa lapussa. Tuossa Marlonissa taisi ainakin olla niin, mutta valinta jääköön tietysti ostajalle. Nettisivullaan Marlon ainakin vakuuttelee hyvästä kotimaisesta laadustaan, ja on toiminut kauan lastenvaatemarkkinoilla. Kuoseista vielä sen verran, että monet luomupuuvillaisista vauvanvaatteista ovat usein aika neutraalin värisiä pastellisävyjä. Olisi kiva nähdä enempi värikkäitä juttuja. Niitä odotellessa :)!

Jos haluaa olla ekologinen valinnoissaan, kirpputori on tietysti mainio valinta. Luomuvaatteita sieltä tosin on vaikea tavoitella, ellei sattumalta osu käsille. Yleensä ainakin lastenvaatteet vakuuttavat joka tapauksessa turvallisuudellaan, olivatpa ne luomua tai ei. Toisaalta, mitä enemmän osaamme vaatia kauppohin parempaa laatua, törmäämme niihin tulevaisuudessa myös kirppareilla. Mitä sitten onkaan hyvä laatu? Tai voiko "hyvään laatuun" luottaa? Sitä emme voi koskaan tietää.. mutta toivotaan parasta :)

2 kommenttia:

 1. Hei! Eräs lukija täällä vain kyselee, oletko perehtynyt vauvojen vessahätäviestintään? Sinä kun tunnut ekologisuutta ja luonnonmukaisuutta arvostavan. :-)

  Aiheesta lisää esim.

  http://www.kestovaippa.fi/vaipaton.htm

  http://kiintymysvanhemmuus.fi/pohdintoja/lapsenhoito/vessahata/vessahataviestintaa-kaytannossa/

  VastaaPoista
 2. Moi! En ole vessahätäviestintään perehtynyt, mutta olen kyllä jonkin verran asiaan tutustunut. Toivon mukaan ehdin asiaan tarkemminkin perehtyä jossain vaiheessa =)

  VastaaPoista