sunnuntai 19. elokuuta 2012

Sesonkiherkut suoraan suuhun!

Loppukesä ja  alkusyksy taitavat olla suomalaisille suosituinta keruuaikaa. Varmaankin jokaisen lähipiirissä on joku, joka lähtee jokaikinen kesä edes kerran mustikkametsään tai syksyn tullen sieniä etsiskelemään. Nuo kerätyt aarteet sitten varastoidaan pakastimeen tai kuivatetaan..ja useimmiten ne saattavat myös jäädä sinne vuosiksi, unohdettuina..Liekö ravinteitakaan enää jäljellä..


 Luonnossa liikkuminen ja ulkoilu on hyvä päivittäinen harrastus. Myös keräilyä voi harrastaa lähes läpi vuoden, ja nauttia sesonkiherkut suoraan suuhun! Mitä kaikkea ihanaa luonto meille tarjoaakaan..Kevään tullen kun kaikki alkaa vihertää, pääsee nauttimaan lehtivihreän puhdistavasta ja virkistävästä vaikutuksesta eri muodoissa..niin maasta, kuin puistakin..nuoret lehdet..kerkät..siitepöly..kesällä kypsyy marjat..joitakin sieniäkin saattaa tulla jo metsässä vastaan..salaattiainestakin saadaan vielä maasta...juureksista puhumattakaan..syksyllä omenapuut notkuvat..sieniä ovat metsät täynnä..kunnes lumi peittää maan..ja ihmisenkin pitäisi rauhoittua..Talvisista pihlajista voi edelleenkin löytää marjoja syötäväksi :)! Kääpälöytöjäkin voi tehdä talustellessaan lumisissa metsissä ja keittää vaikkapa hyvää teetä lämpimikseen..ja odottaa taas kevään, lämmön ja vehreyden tuloa..


 On sääli, ettei ihmisillä ole nykyään enää "aikaa" keräilyyn. Eletään kaupungeissa, eikä sukupolvien suullinen perimätieto ole enää jatkunut keräilyn suhteen, kun ihminen on erkaantunut luonnosta..ja tuo ihana sato mätänee metsiin.. Silti moni pähkäilee, miten voisi elää ekologisesti, vaikka paluu juurille voisi olla varteenotettava vaihtoehto.. Meilläkin on kotopuolessa kerätty ravinnoksi lähinnä mustikkaa, herukoita, karviaisia, puolukkaa, sekä sienistä lähinnä kanttarelleja ja suppilovahveroita. Olenkin viime vuosien aikana alkanut enemmän ja enemmän opettelemaan uusia syötäviä lajeja kiinnostuessani luonnollisemmasta, terveellisemmästä ja ekologisemmasta ravinnosta ylipäätään. Valikoimani on edelleenkin erittäin pieni verrattuna siihen, mitä se voisi olla, mutta hiljaa hyvä tulee, sanottakoon näin :)


 Nyt  loppukesästä olemme ottaneet tavaksi käydä lähes päivittäin metsässä popsimassa mustikoita, puolukoita ja vadelmia, sekä saaneet kotopuolen pihamaalta makoisia herukoita ja karviaisia. Kävimme myös poimimassa luomumansikoita säilöön..sekä tietysti olemme hakeneet niitä torilta useampaan otteeseen kesän aikana ^^! On ollut myös ihanaa tarjota vauvallemme ensiruuiksi näitä ihania luonnonantimia! Meillä onkin nyt Väinän kanssa ollut joka aamu tapana syödä pelkkiä tuoreita marjoja, ja pikkumies pitää niistä kovasti, jopa kirpeämmistä herukoista :)! Parhaan maun lisäksi tuoreena syömisessä on sekin hyvä puoli, että myös ravinteet ovat sillon parhaimmillaan. Yleensä säilötyn tuotteen ravintoarvot heikkenevät huomattavasti, mitä pitempään säilötään. Sama pätee myös ulkomailta hampstrattuihin tuotteisiin, olivatpa ne sitten kuinka terveellisiä tahansa.. Kannattaakin pitää nyrkkisääntönä säilöttäessä, ettei kannata säilöä mitään yli vuodenkiertoa pitempää..Tuoreena ruoka on yksinään parasta. Se ei kaipaa mitään muuta rinnalleen! On myös ihanaa ja meditatiivista keräillä kaikessa rauhassa, vähän kerrallaan, eikä kauhoa kauheassa kiireessä kaiken minkä ehtii selkää kolottaen..Uskon myös niin, että koko mielemme ja kehomme osaa ottaa parhaiten kaikesta irti, kun nauttii asioista vähän kerrallaan..Tämä pätee myös ravintoon..vähemmän on enemmän..laatu korvaa määrän ;)!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti