tiistai 7. syyskuuta 2010

Elämyksiä!!

Heips! Siitä onkin tovi kun olen viimeksi ennättänyt kirjoittelemaan :)! Aika on hurahtanut aivan mielettömällä vauhdilla! Edelliset kaksi viikkoa täällä perinnelinjalla on siis vierähtänyt reissaillen. Nyt ollaankin taas Päivölän läheisyydessä oltu tämä viikko, sekä myös tuleva (joista postaan pian myöhemmin lisää), ennen kuin suuntaamme taas uudelle pidemmälle reissulle. Myös viikonloput olen pitänyt itseni suhteellisen aktiivisena (niistäkin myöhemmin lisää ;) ), joten tietokone on vallan unohtunut. Ja oikeastaan ihan hyvä niinkin! Täällä todella tuntuu siltä, että päivä päivältä on yhä enemmän ja enemmän osa luontoa...Ja yhä vähemmän ja vähemmän osa kaikkea hallittua ja turhaa. Ja sekös tuntuu todella upealta!

Mutta niin! Voisin tosiaan hieman taas kertoa, mitä on tullut puuhailtua! Kaikkea mielenkiintoista tapahtumaa on siis ollut koko ajan.. Ja tästä postauksesta tulee varmaankin pisin kaikista! Joten koittakaahan kestää.. Haluan jakaa täällä edes sen pienen siivun, mitä olemme päässeet kokemaan upeilla reissuillamme :)

Toissa viikko meni Parkanon sekä Hämeenkyrön seutuvilla. Pääsimme alkuviikosta Marianne Kortesojan tilalle Kuivasjärvelle, jossa yövyimme muutaman yön vanhassa aitassa. Ohjelmaan kuului muun muassa pellavan ja villan käsittely. Loppuviikolla vierailimme Koskelan museotorpalla, jossa pääsimme saunomaan upeaan savusaunaan, sekä valmistamaan kasveista kipuöljyä Virpi Raipala-Cormierin johdolla.. Teimme myös kukkatippaseoksia, joita täällä nyt aktiivisesti nautimme! Frantsillassa pääsimme hieman tutustumaan eri paikkoihin, sekä talkoohommiin pellolle kiitokseksi. Tässä hiukan kuvia reissulta..

Kuivasjärvellä..Pihamaata ja yöpymispaikkamme..


Pääsimme myös heti hommiin! Tässä pellavan käsittelyä.. Ensin loukotetaan ja lihdataan, jotta kuidut saadaan esille..


Sitten häkilöidään, jotta saadaan karkeat osat riivittyä pois..lopulta saadaan hienoa aivinaa..Karkeampi aines käytetään esimerkiksi säkkikankaisiin..


Ja sitten pellavalangan tekoon, jota meille opasti ihastuttava Martta! Hän osasi homman kyllä upeasti! Päivölässä pääsemmekin lisää treenaamaan, kun täältä muutamia rukkejakin löytyy!


Rentoutumista iltaisella luontopolulla..


Voi, näitä hetkiä en koskaan unohda..


Saunomassa ja uimassa Kuivasjärven erätuvalla.. Miten ihanaa olikaan pulahtaa vilvoittavaan veteen sateen ripsotellessa, kellua tyynellä vedenpinnalla ja antaa puhtaan sateen huuhtoa pois kasvoilta kaikki jäljet, antaa ajantajun vain kadota..Ja miten ihanaa olikaan kokoontua yhteen pöytään, kuin suurena perheenä, lauleskella lauluja takkatulen äärellä..


Seuraavana päivänä pääsimme lampaita keritsemään..Ja villaa karstaamaan!


Saimme myös tehdä pienet "stressipallot" villasta..


Pääsin myös seuraamaan lankojen värjäystä.. keitettyä jäkälää rautapadassa :)


Keskiviikkona jatkoimme matkaamme Koskelan museotorpalle Sastamalaan. Matka ei ollut kuitenkaan täysin mutkaton :D


Mutta päädyimme ainakin yhteen upeimmista paikoista, missä koskaan olen käynyt! Paikka tuntui todellakin pyhältä ja mystiseltä.. ja miten ihanaa, raikasta vettä..Lähteiden vaikutus oli suorastaan hypnotisoiva! Tänne olisi voinut jäädä vaikka kuinka pitkäksi aikaa ihmettelemään..


Mutta Virpi odotteli meitä jo Koskelan museotorpalla, joten matka jatkui..


Kunnes pääsimme lopulta perille..



Parhaat yrttiteet keittelimme täällä :)


Ja luontopolullakin koimme metsän taikaa..



Virpi esittelemässä vanhaa tervahautaa..


Kansanperinteen pioneerilinjan kipuöljyä tuloillaan :) (Resepti salainen ;) )..


Iltafiilistelyä nuotiolla..


Huippusapuskat villivihanneksista..


Seuraavana aamuna visiteeraus Frantsilaan..


Pääsimme tekemään omia kukkatippaseoksia..Niiden käytöstä voi lukea tästä..


Ja vielä hieman talkootöitä, eli muovien repimistä maasta.. Kyllä se vaan porukalla nopeasti kävi :) Yhteistyössä on voimaa!!


Lopuksi saimme vielä ihania Frantsilan viinirypäleitä..


Ja piipahdimme myös Frantsilan Kehäkukassa matkanvarrella..


Reissuviikon päätös Rajaportin saunalla Tampereella.. Tämä olikin vihdoin koettava! Tuli muuten kipakat löylyt!! Ja erittäin erikoinen sauna muutenkin.. Suosittelen käymään :)


Kiitos tästä!


Sitten seuraavaan viikkoon.. Viime viikko meni ikimuistoisen tervahaudan merkeissä Evolla, taitavan Reino Halinin johdolla. Pääsimme myös tekemään hieman savottatöitä, sekä käsittelemään puuta. Höyläsimme päreitä, joista yritimme valmistaa pärekoppia (ei niin kovin hyvällä menestyksellä ;))! Tässä vähän matskua viime viikolta.. Tervahautaa ryhdyimme tekemään ensimmäisenä päivänä kaivamalla laajan hautamaisen kuopan alamäkeen.. Ja aukkoreitti putkea varten, jonka perään kuoppa astiaa varten, johon terva kerätään..



Kaivuun jälkeen levittelimme tuohipaloja haudan pohjalle limittäin..ja vuorasimme niillä koko haudan..



Tuohten päälle teimme tiiviin savikerroksen..


Savea kostutettiin vedellä..ja siihen tehtiin uria tervan valumisen edellytykseksi..


Lopuksi asetimme putken paikalleen..


Ja suojasimme haudan yöksi..



Lopuksi pystytimme vielä puolijoukkueteltan, jossa osa meistä yöpyi :)


Ruhtinaallinen aamupala!




Jonka jälkeen tervahaudanteko jatkuu.. Pilkotuista tervaskannoista ja puusta ryhdyimme kerros kerrokselta latomaan hautaa.. ensimmäinen kerros poikittain.. jonka päälle pitkittäin tiiviitä kerroksia..Rautaputken päälle ladoimme kiviä, ja peitimme putken päältä..




Kun puut oli ladottu hautaan.. oli saven vuoro.. Eli koko hauta peitettiin savikimpaleilla tiiviisti..



Paitsi päästä, josta hauta sytytettiin.. Toisessa päässä putken suulla tappi, jottei ilma pääse sieltä ulos..


Tässä vihdoin valmis hauta poltettavaksi :)!!


Harjoittelimme tulentekoa tuluksilla.. ja lopulta sytytimme haudan..laulu ja rumpu raikasi!!


Noin parikymmentä minuuttia syttymisen jälkeen peitimme syttymisaukon ja teimme hautaan tasaisesti ilmareikiä, joista pääsee savua ulos juuri sopivasti.. Haudan idea on siis kyteä hiljalleen, mutta ei palaa! Käsillä kokeilimme ilma-aukkojen päältä sopivaa lämpötilaa..


Lopulta jaoimme vahtivuorot haudalle.. Hautaahan ei saa jättää koskaan yksin! Suojasimme myös haudan sateelta..




Hyvät ateriat :) Ja dropit vilustumisoireisiin..


Ja tässä :D Sarvien keittoa.. Sarvista teemme esimerkiksi juomasarvia, kampoja, koruja tai nappeja..


Valmiita työstöön..ja osa painon alle prässääntymään..


Reiskan pihapiiriä Evolla..Tässä oli keittiömme..


Ja upea katapultti.. josta tuli pienoinen "flashback" :)


Reiska vääntämässä närelenkkiä..ja halkaisemassa kuusta..Kuusenhalkaisemisen mekin opimme!..



Yöt meni mukavasti tervahaudalla ja nuotiolla vahtivuoroissa.. olihan siellä sentään lämmin, sekä mukavaa juttuseuraa :) Yöt oli kyllä todella kylmiä! Taisi olla jopa pakkastakin..


Mutta kyllä sieltä haudasta vaan tervaa tuli :)!!




Tervahaudan viereltä ihanaa maisemaa eri vuorokaudenaikoihin :) ..Oli muuten aivan upeaa vain valvoa kokonainen yö ja tarkkailla valon muuttumista.. ja kuunnella luonnon ihmeellisiä ääniä..


Rumpu odottamassa soittajaa..


Viikon aikana pääsimme myös savunkatkuisina saunomaan Evon metsäoppilaitokselle.. Aivan mieletön järvimaisema!


Veikeä sudenkorento :) ja mikä smile :D


Kävimme myös perinnemaisema-alueella..



Ja piipahdimme myös läheisellä tilalla, jossa oli hurja määrä erilaisia omenalajeja.. Sieltä löytyi myös aivan jättimäinen kuusi ja ihania lampaita :)





Käsittelimme Evolla puuta eri muodoissa.. Tällaiset taidot ovat aina hyödyllisiä!

Tässä riukuaidan valmistamista..


Ja tässä päreiden tekoa..


Ja yritystä tehdä pärekoreja.. Ei muuten ollut helppoa alkuunkaan! Reiskalta homma tuntui kyllä sujuvan kuin lapselta leikkiminen.. :) Meidän päreemme olivat ilmeisesti liian kuivia korin onnistumiseksi.. Pääsemme kuitenkin onneksi vielä tätä harjoittelemaan toistekin!


Vielä kaadoimme ison kuusenkin..Ensin päätettiin, minne kuusi kaadetaan.. jonka jälkeen tehtiin kaatolovi..


Sitten sahailtiin..Puun kaaduttua oksat karsittiin vesurein ja kirvein..


Ja kuori petkelöitiin :) Parasta kuntosalia tämäkin!



Viimeisenä iltana hiukan juhlimme. Tässä Reiska jätkänkynttilää sytyttämässä.. Saimme myös hiukan maailman parasta sahtia ja hamppuleipää erään kurssilaisemme synttäreiden johdosta, ja kirmasimme pellolla tulikukkineen!!


Ja niin viimeinen aamu sarasti haikeana..kun heräsin vesisateen ropsottaessa kasvoilleni.. Nuotiokaan vieressä ei enää tuntunut lämmittävän..

Viimeinen valkia.. ja kasa tavaroita, jotka odottivat omistajaansa noutamaan..



Viimehetken kahvit ennen Evon ja tervahaudan jättämistä..


Viimeinen laulu haudalla..






Ja lämmin muisto mielessäni ainiaan..

Kiitos tästä!

Ja parhailla mielin kohti tulevia seikkailuja! Niin paljon olen saanut ammennettua taas kaikesta! Nyt on juurikin sellainen tunne, että sitä on ehkä oppinut enemmän näinä viikkoina kun koskaan ennen. Enkä tarkoita pelkästään tietotaitoa, vaan kokonaisuutta ylipäätään :) Sitä on kuunnellut itseään.. toteuttanut haaveitaan.. elänyt hetkessä! Tehkäämme haaveistamme totta! Jokainen meistä!

Mutta nyt tältä erää: Parasta viikonloppua ja hyvää oloa ja valoa!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti