tiistai 7. lokakuuta 2014

Sienisaalista ei kehno- vaan kehnäsienistä..!

Heips!

Hetki on taas vierähtänyt blogailuista. Eilen saatiin kuitenkin niin komia sienisaalis, että ajattelin täälläkin siitä hehkuttaa. Kävin vedenhakureissun yhteydessä hieman käyskentelemässä metsässä, ja paikalta löytyi läjäpäin kehnäsieniä. Itse en ole ennen kyseistä sientä keräillyt, mutta sain opastusta siihen malliin, että nyt tunnistan tuon sienen itsekin. Sieniä oli niin paljon, että äkkiä täyttyi kokonainen muovikassillinen. Nämä olivat siis helppo kerätä, kelpo kokoisia, eivätkä ole lainkaan matoisia, joten hukkaanheitettävää on suhteellisen vähän..

 Kehnäsienen tuntomerkkejä on vaaleanruskea "huurteisen" näköinen" lakki, joka on nuoremmalla yksilöllä kupera, ja vanhemmiten kovertuu ylöspäin kuppimaiseksi..Jalka ja heltat ovat vaaleat..jalan ympärillä on "rengas"..

Nuoret yksilöt ovat herkullisimpia, mutta syötäväksi kelpaavat kaikenikäiset, kunhan sieni tuntuu kiinteältä ja näyttää tervehköltä..Kasvupaikasta sen verran, että nämä herkut löytyivät loivalta mäntyiseltä rinteeltä, jonka seassa kasvaa paljon sammalta ja mustikoita..maasto myös hieman kivistä..
 Sienten perkuu meni erittäin kätevästi..irrotin ensin kaikista lakit, ja läpsyttelin niistä roskat leivinpaperille, jonka jälkeen paloittelin lakit sormin omaan kasaansa.. jaloista rapsutin veitsellä multaiset kohdat ja pilkoin ne pienempiin osiin..


     Näistä saa muutaman aterian ;) Ps. kehnäsientä ei tarvitse ryöpätä..maku ei ole kehno, vaan tosi herkullinen! Ehkä hieman pähkinäinen :P


                    Tässä vielä pala kaunista luontoa.. ihana ruska ! Punaiset varvut..


           Mustikat ovat vielä makeita ja hyviä..vaikka ovatkin hiemna kohmeisia ..Nämä alla olevat kuvat ovat Kaunisharjun rannasta sekä lähteeltä.. Täältä tulee haettua nykyää vedet :)

Kaikki lehtipuut ovat nyt kauniin keltaisia..

                      
Kaunishajun lähde..


Huikeeta lokakuuta, ja nautitaan syksystä! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti