maanantai 25. syyskuuta 2017

Roskaa vai "roskaa"?

On ihmeellistä, kuinka kulutusyhteiskunta vaikuttaa ajatuksiin. Myös minun. Huomasin päivittäin kaupungilla käyneenä (työpaikka keskustassa), että erilaisia mielitekoja ja houkutuksia tulee, mitä enemmän siellä pyörii. Kulutushysteriaa alkaa pitämään itsestäänselvyytenä ja kohta jo tarttuukin jokin hepene tai vastaava mukaan. Ei se ostos tee onnelliseksi, tulee vain hetkellinen olo uuden tavaran viehätyksestä "tää ois niin kiva"-ajatuksella, joka katoaa saman tien kun ostos on tehty. Näin kotiin päästyä kassi lentää johonkin nurkkaan odottelemaan käyttöä. Poissa silmistä, poissa mielestä. Ihminen on erikoinen olento. Nyt kotona ollessani viimeisillään raskaana olevana on liikkuminen ollut hyvin rajoittunutta, eikä mihinkään lähdetä huvin vuoksi. Olen myös huomannut, kuinka "ostomania" selvästi on vähentynyt tänä aikana. Olen rauhoittunut enemmän omiin oloihini, on taas oma persoonallinen olemus ja ne aidot ajatukset tulleet enemmän esille, kun on ollut aikaa vain olla ja miettiä.

Tänään taas paljon ajatuksia herätti myös eräs ohjelma, jossa käsiteltiin jätteen määrää ja minkälaisia muutoksia sen vähentämiseen voitaisiin tehdä. Ohjelmassa oli hyvin inspiroiva henkilö, jonka kolmen vuoden jätteet mahtuivat pieneen lasipurkkiin! Minua on jo kauan ahdistanut kaiken sen tavaran määrä, mikä lentää roskakatokseen.Vaikka kierrätän mahdollisimman tehokkaasti, tulee aina mietittyä, mihin se kaikki oikeasti päätyy, ja onko siitä minkälaisia hyötyjä. Noh, ainakin kannattaa parhaansa yrittää. Erityisesti muovinkierrätyspisteiden tulo on ollut suuri silmien avaaja monille kierrättäjille. Sitä ei meinaakaan tajuta, kuinka paljon muovia erilaisista ostoksista kertyy pitkin viikkoa. Itsekin olen hämmästellyt sen määrää. Pussillinen kertyy helposti viikossa. Kuinka monta pussillista se tekee viikossa koko Suomessa, saatika sitten koko pallollamme!

Mieleeni tulvii myös kertomukset isovanhemmilta, kun maito haettiin kaupasta omalla tonkalla. Nykyään valvonta on niin tarkkaa, ettei oikein mitään meinaa saada helposti ilman, että puututaan hygieniaan tai turvallisuuteen.  Itseäni harmittaa erityisesti monien luomuhedelmien -ja vihannesten pakkaaminen rasioihin, kun niitä olisi paljon mukavampi ostaa irtona juuri sellaisen määrän kun itselle sopii, eikä tarvitsisi arpoa, onko tuote pilaantunut jostain kohdasta vai ei. Myös hedelmäpusseja kertyy helposti iso kassillinen. Itse pyrin aina ottamaan irtohedelmät biopussiin, jota sitten hyödynnän bioroskiksessa. Yhteen aikaan otin kauppaan mukaan jo kerran käytettyjä pusseja ja länttäsin uuden tarran vanhan päälle. Tämän tavan voisin ottaa taas käyttöön :) Kulutusta voi soveltaa monissa asioissa myös kotona, esimerkiksi miettimällä, kuinka paljon vettä käyttää tiskaamiseen? Voisiko opetella avaamaan hanaa pienemmällä paineella? Onko sähkölaitteita tai lamppuja turhaan päällä? Näin säästää jo rahaakin..

Katsomassani ohjelmassa oli myös tyyppi, joka käytännössä rakensi kaiken toisten roskista ja tankkasi autonsa ravintoloiden jäteöljyillä. Moni voisi pitää ajatusta hulluna, mutta mielestäni se on hyvin innovatiivista. Samalla voi ajatella, että mikä oikeastaan on roskaa? Kuinka paljon käyttökelpoisia tavaroita ja esineitä ihmiset heittävät jätekatoksille? Voisi vaikka miettiä, että jollekin se "roska" voi todellakin olla aarre. Näin ollen kannattaisikin vain koittaa löytää vaikkapa vanhalle huonekalulle uusi omistaja. Näitä miettiessä ajatukset lähtevät hyvinkin syvälliselle tasolle. Miten voisin itse hyödyntää vanhasta "uutta" ja olla luovempi?

Onneksi ekologisuus on päivä päivältä enemmän "in" , mutta sen todelliseen juureen kiinni pääseminen on kovasti vielä lapsenkengissä, ja se vaatii paljon rohkeutta toimia eri tavalla (ne ensimmäiset muutostentekijät saavat aina sen "hullunleiman", jonka jälkeen vasta muutos tapahtuu) , sekä olla muuttamassa omaa kaavoihin kangistuneisuutta. Itsekin harppailen välillä yhteiskuntamme hömpötyksien ja minimalistisuuden välimaastossa, mutta uskon maailman muuttuvan hiljalleen ja jatkuvasti, niillä pienillä teoilla, inspiroivilla tekijöillä, positiivisuuden kautta ❤

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti