keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Amorphis, Ensiferum, Turisas


Esittelen tänään englanniksi laulavat bändit "Amorphis" sekä "Ensiferum", sillä nekin ovat jo itselle tulleet tutuiksi noin kymmenisen vuotta sitten. Muutaman vuoden myöhemmin sydämeni tavoitti myös hämeenlinnalainen yhtye "Turisas", joten en aio unohtaa sitäkään tästä blogauksesta. Vaikka yhtyeet poikkeavat musiikillisesti paljonkin toisistaan, löytyy yhteiseksi linkiksi jälleen kerran, kansanperinne.. tavalla tai toisella :)


Amorphis, yksi suomen nykyisin tunnetuimmista raskaan musiikin artisteista, linkittyy kansanperinteisiin. Vaikka musiikillisesti bändi ei kuulosta kovinkaan "folk metalmaiselta", ovat he vahvasti tuoneet esille lyriikoissaan esimerkiksi Kalevalan ja Kantelettaren juttuja.. Esimerkiksi "Tales from the Thousand lakes" albumi, jolla yhtye nousi suureen suosioon aikanaan, levyn lyriikat ovat suoraan Kalevalasta..

Tales from the Thousand lakes -albumi musiikillisesti (ote wikipediasta)

Albumin kappaleet ovat Amorphiksen alkutaipaleelle tyypillistä death metallia, vaikkakin musiikki oli yhtyeen aikaisempaa tuotantoa melodisempaa. Tempo oli myös edellistä levyä hitaampi tuoden mieleen doom metallin. Mukana oli lisäksi musiikillisia vaikutteita kansanmusiikista ja kitaristi Esa Holopaisen mukaan Piirpauke-etnojazzyhtyeeltä. Holopainen kuvasikin yhtyeen albumilla soittamaa musiikkia sen julkaisun aikoihin "folk metalliksi".

Sanoitukset suurimpaan osaan kappaleista on otettu Keith Bosleyn Kalevalan englanninnoksesta vuodelta 1989 paitsi kappaleisiin First Doom ja Forgotten Sunrise, joihin sanoitukset kirjoitti Esa Holopainen. Into Hiding kertoo Lemminkäisen paosta Pohjolan pidoista, kun taas otsikko The Castaway (haaksirikkoinen) viittaa mereen pudonneeseen Väinämöiseen. Black Winter Dayssä Pohjolan tytär kuvaa murheitaan hääpäivänään ja Drowned Maid kertoo Ainon kuolemasta. In the Beginning koostuu Kalevalan alkusäkeistä ja To Father's Cabinissä viitataan jälleen Lemminkäisen pakoon, kun hän pyytää Ukkoa auttamaan häntä. Albumin päätöskappale Magic and Mayhem kertoo Lemminkäisestä kuokkavieraana Pohjolan pidoissa.

Vaikka Kalevala-vaikutteet näkyvätkin levyltä, löytyy siltä muutakin kansanperinteeseen liittyvää: "Magic and Mayhem" -kappaleen alusta löytyy mukaelma melodiasta, joka tunnetaan kansanlauluna nimeltä Soittajapaimen.

Albumin lyriikoihin pääsee tästä

Amorphiksen musiikki on kokenut erilaisia vaiheita ja vivahteita vuosien aikana. Välillä Kalevala -aihe unohtuikin kokonaan useiksi vuosiksi, kunnes jälleen palasi uuden laulajan, Tomi Joutsenen kera uusimpien albumien teemoiksi. Esimerkiksi "Eclipse" albumin teemana on Kullervon kertomus, kun taas "Silent Waters" albumilla kerrotaan Lemminkäisen yrityksestä tappaa Tuonelan joutsen. Uusin, "Skyforger" albumi kertoo Ilmarisen tarinaa..

Tässä musiikkivideo "Silver bride", jossa Ilmarinen takoo kultanaisen..

Lisää Amorphis- infoa täältä..


Sitten lyhykäinen katsaus Ensiferumiin. Bändin sanoituksissa ja musiikissaan on vaikutteita folk metallista, melodisesta death metallista, perus heavy metallista sekä Kalevalasta.

Ei tarvitse kuin kuunnella näitä esimerkkibiisejä, niin ymmärtää yhteyden:

Ensiferum-Intro

Ensiferum-Kalevala Melody

Ensiferum- Ferrum Aeternum

Ensiferum - Mourning Heart and tale of a revenge

Ensiferum- Wanderer

Ensiferumilla on myös kolmiosainen kappale nimeltä Finnish Medley, jossa esiintyy kolme tunnettua suomalaista laulua : Karjalan kunnailla, Myrskyluodon Maija sekä Metsämiehen laulu (kuuntele tästä)


Ensiferumin kansitaide tuo väistämättä mieleen Väinämöisen hahmon, joka poseeraa kaikkien albumien kansissa..(voit tutustua julkaisuihin täältä)

Vaikka yhtye kiistääkin lyriikoidensa yhteyden perinteisiin, voisin kuitenkin mainita sen verran, että ainakin kaksi kappaletta, "Old Man" ja "Little Dreamer" kertoo Väinämöisestä..Ensiferumilla on myös kappale nimeltä Ahti.

Ensiferum - From Afar (video)




Sitten vielä vuorossa Turisas, Hämeen ylpeys :)

Tutustumiseni Turisakseen oli sinällään hauska, sillä oikeastaan isäni löysi sen minulle, ja tykästyi siihen itsekin! Turisas luokittelee itsensä ns. battle-metalliksi, jonka pääasialliset teemat on sankaruus ja historialliset sodat. Bändin laulaja Mathias Nygård tuntuu olevan hyvin tietoinen historiallisista tapahtumista, joten hänen luomiaan tarinoita ja biisejä on mukava seurata. Ensiferumin tavoin myöskään Turisas ei haluaisi "folk metal" -leimaa otsaansa. Yhtye erottuu kuitenkin "perinne-edukseen" haitarein sekä viuluin. Myös bändin nimi, sekä muutama biisi sivuuttaa sanoituksissaan Suomen historiaa tai myyttejä. Tutkitaanpa näitä :)

Turisas -nimi tulee suomalaisesta sodanjumala Tursaasta. Hauska yhteeensattuma perinnelinjaamme ajatellen on myös saman nimen alle lukeutuva "Iku-Turso", jonka nimisellä kirkkoveneellä soudimme Päivölästä Helkavuorelle ja takaisin. Meille perinnelinjalaisille on myös puhuttu yhteyskstämme baltteihin, sekä tärkeästä kauppapaikasta nimeltä "Novgorod", joka on sama paikka kuin "Holmgard"

Turisas - To Holmgard and beyond



Turisaksen debyyttialbumilla on hieman esillä paikallishistoriaa. Esimerkiksi "Katuman kaiku" kertoo Hämeenlinnan lähellä sijaitsevan Katumajärven historiasta, jossa ristiretkien aikaan kirkonmiehet kääntyivätkin takaisin pakanoiksi..

Turisas-Katuman kaiku

Toisella levyllään Turisaksen teemana on varjagien matka Konstantinopoliin. Mukaan lukeutuu myös kappale "Cursed be Iron" , joka kertoo raudan synnystä Kalevalan tarinan mukaan.

Turisaksessa erityisesti rakastuin hyvään meininkiin ja mahtipontisuuteen! Keikoilla on aina mieletön meininki.. tässä pari live pätkää :)

Turisas - Sahti Waari

Turisas - In the Court of Jarisleif


Lisää tietoa Turisaksesta täältä..




Bändiesittelyni ei suinkaan lopu tähän ;) Lisää siis piakkoin luvassa..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti