perjantai 10. joulukuuta 2010

Korpiklaani ja kumppanit..

Voisin nyt ainakin vielä tässä postauksessa käsitellä folk-metal artisteja, ennen kuin taas siirryn muihin aiheisiin :) Olen siis tutkiskellut erilaisten kotimaisten folk metal bändien yhteyttä kansanperinteeseemme (tämä taitaa olla ikuisuusprojekti ;) ). Olenkin jo tuonut esille muutamia. Nyt aion ottaa esille erään, joka hipoo ehkä kaikkein lähimmin kansanperinnettä. Kyseessä on Korpiklaani -yhtye.Korpiklaani - metsämies (video)

Korpiklaani (ote wikipediasta)

Korpiklaani on suomalainen, sekä suomeksi että englanniksi laulava folk metal -yhtye, jonka perusti Jonne Järvelä. Aikaisemmin yhtyeen sanoitukset olivat saamenkielisiä, jolloin myös yhtyeen nimi oli Shaman.

Yhtyeen sanoitukset liittyvät usein suomalaiseen muinaisuskoon, ja musiikissa sekoitetaan perinteisen suomalaisen kansanmusiikin elementtejä metallimusiikkiin esimerkiksi jouhikolla, viululla, harmonikalla ja huilulla. Laulu on matalaa ja käheää vokalisointia, joka muistuttaa kuitenkin myös hyvin paljon yhtyeen "Shaman"-nimellä toimivan aikaisemman tuotantokauden joikulaulamista.

Albumilla Tales Along This Road kuullaan myös virolaista torupill-säkkipilliä.

Korpiklaanin viulisti Hittavainen vaikuttaa myös Poropetra-yhtyeessä , ja Poropetran Juha Jyrkäs (tunnetaan myös lempinimellä Virva Holtiton) puolestaan on soittanut kanteletta Korpiklaanin levyillä. Jyrkäs myös kirjoittaa Korpiklaanille suomenkielisiä sanoituksia, joissa on vaikutteita nelipolvitrokeisesta runomitasta.

(lue lisää...)

Muistan aikanaan kun Korpiklaani oli vielä uusi juttu. Moni kuunteli sitä kummaksuen, hieman jopa naureskellen. Vuosien aikana Korpiklaani on kuitenkin saavuttanut valtavaa suosiota, myös ulkomailla. He keräävät yleensä valtavan yleisön kaikilla festareilla. Korpiklaanin "pelimannihevi" selkesäti viihdyttää :)

Korpiklaani - Pellonpekko (live)

Lyriikat ovat ehkä yksi Korpiklaanin mielenkiintoisimmista jutuista. Bändi taitaa olla tunnetuin alkoholiteemaisista biiseistään, jotka todella ovat jostain syystä suosituimpia :D Solisti Jonne Järvelä on sanoittanut pääasiallisesti Korpiklaanin biisit alkuvaiheilta lähtien, yleensä englanniksi. Suomenkileiset kappaleet ovat kuitenkin vuosien saatossa lisääntyneet, joiden lyriikoiden takana on jo edellä mainittu fennougristi, Juha Jyrkäs. Ilman Jyrkästä Korpiklaani tuskin välittäisi samanlaista sanomaa. Lyriikoissa on niin shamanistisia aiheita, tarinoita historiallisista tapahtumista, kuin myös selkeämpää kansanperinteistä aihetta.

Tässä esimerkki biisi Kokosta, muun muassa Kalevalan tarinoissakin esiintyvästä linnusta (lue lisää..):

Korpiklaani-Tuli Kokko

Korpiklaanin lyriikoita löytyy esimerkiksi täältä..Otanpa vielä esille lyhyesti bändin nimeltä Auringonhauta, joka on Imatralta kotoisin oleva bändi. Heidänkin lyriikkojensa takana (ainakin uudemmalla levyllä) on yllätys yllätys: Juha Jyrkäs :) Tutustuin sattumalta aikanaan Auringonhautaan tutustuessani heidän rumpaliinsa. Bändi on tehnyt hauskan musiikkivideon, jossa vietetään Kekriä (talon isäntänä Juha Jyrkäs). Auringon Hauta käyttää musiikissaan myös perinnesoittimia.


Auringon Hauta - Köyry-yö, juhlayö (video)
Lopuksi mainitsen vielä vanhasta bändistäni, Thaurorodista, jossa lauleskelin useita vuosia sitten. Bändi ei ihan edusta "folk metallia", mutta joitakin elementtejä saattaa löytyä. Tyypit ovat tehneet hurjasti töitä vuosien aikana, ja vihdoin saaneet julki debyyttialbuminsa hauskan juonikkaan musiikkivideon kera :) Thaurorod kiersi myös hetki sitten Euroopan kiertueella. Niin sitä pitää! Paljon onnea ja menestystä heille..Tässä video:

Thaurorod - Warrior's Heart


Olen nyt esitellyt blogissani liudan kotimaisia tunnetumpia "folk metal" bändejä. Eiköhän se riitä tältä erää :) Meillä on Suomessa aivan hurja valikoima erilaisia kyseisiä kokoonpanoja, mutta niin on myös muissakin maissa. Esimerkiksi Virossa Metsatöll, Latviassa Skyforger, Venäjällä Arkona yms.. Lisäksi skandinavialaisvaikutteisia kokoonpanoja on pilvin pimein etenkin Ruotsissa ja Norjassa. Minusta on upeaa, että musiikin kautta voi luoda tunnelmaa, vuosikymmenien, vuosisatojen tai jopa vuosituhansien päästä..Ja saan kiittää tästä musiikista esimerkiksi sitä, että olen päätynyt kansanperinteen linjalle Päivölään. Niin, jotkut voisivat minulta kysyä, että " Milloin kasvat aikuiseksi ja lopetat tuon älämölön kuuntelemisen?" Noh, minä vastaan tietysti että " En ikinä!" ;)


PARASTA viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti