keskiviikko 11. elokuuta 2010

Kansanperinnettä oppimaan!Heipparallaa!! Täällä päin alkaa olla ilmassa pientä jännityksen tuntua! Olen nimittäin ottamassa nyt suhteellisen ison askeleen elämässäni. Aloitan Päivölän kansanopistossa lähes vuoden mittaiset opinnot kansanperinteen linjalla. Kuulin linjasta ensimmäistä kertaa jo alkukesästä, mutta lopullisen päätöksen tein vasta viime viikolla! On uskomatonta, että jotain tämänkaltaista ylipäätään järjestetään :)

Aluksi ajatus muutosta, sekä muutoksista pisti kovasti miettimään. Olenhan Tampereelle jo hieman ehtinyt kotiutuakin. Minulla on täällä ihana asunto, ihania ystäviä ja tuttavia. Myös ajatus ruokavalioni suhteen herätti mietintää. Opistolla tuskin tarjoillaan raakaravintoa tai luomua (Tästä tuleekin mielenkiintoinen tutkimus, saanko hyvinvointini pysymään yllä ravintoasioissa joustaen)! Mietin tosiaan kesän aikana useitakin eri mahdollisuuksia tulevaisuuteni suhteen, mutta kuitenkaan tästä mahdollisuudesta en päässyt millään yli. Päätin viime tingassa osallistua menoihin mukaan! Tämä on minun juttuni, enkä aio päästää sitä menemään!

Olen erityisesti viime aikoina herännyt luonnonmukaisen elämäntapani pohjalta ajattelemaan yhä enemmän ja enemmän sitä, kuinka suuri merkitys omilla juurillamme on kaikessa. Arvostukseni juuriimme heräsi kuitenkin jo noin kymmenisen vuotta sitten tutustuessani pakanahenkiseen folk metalliin, jonka merkitys on säilynyt voimakkaasti elämässäni tähän päivään asti! Tuolloin koin myös tietynlaisen käännekohdan elämässäni herättyäni ajattelemaan historiaamme. Silloin minusta tuli "katkera pakana"(tämä saa minut väkisinkin hymyilemään :D ), kun taas nykyään katkeruus on vaihtunut elämänmyönteisyydeksi ja haluksi oppia ja vaalia perinteitämme aivan käytännössä :)Jos ajatellaan ihan jo luonnon ja terveytemme kannalta, niin kaikki se, mikä lähiympäristössämme on, on tarkoitettu meille käytettäväksi näihin olosuhteisiin. Itse valitsen esimerkiksi syötäväksi mielummin kotimaisen tuoreen mustikan, kuin toiselta puolen maapalloa toimitetun gojimarjan (mitenkään ulkomaisia superfoodeja noin muuten väheksymättä ;). Toki elämykset on sallittuja, enkä aio itsekään lopettaa kokonaan raakasuklaiden syömistä, mutta aion painottaa pääasiallisesti kaiken kotoperäisiin juttuihin. Meillä on luonto pullollaan kaikkea ihmeellistä, meille tarkoitettua, josta esi-isämme ovat jo hyödyntäneet, ja siirtäneet suullisena perimätietona ja -taitonaan kaiken opitun jälkipolvilleen! Ja sekös on ehkä yksi asia, mitä arvostan eniten tässä maailmassa! Tämä pätee siis muihinkin osa-alueisiin kuin pelkästään ravintoon!

Myös kotoperäisiä kulttuuriperinteitä pitäisi vaalia enemmän. Globalisoitumisen myötä kulttuurit ovat alkaneet uhkaavasti sekoittua. Ajatus maapallosta, jossa kaikki on yhtä suurta harmaata massaa, saa niskavillani nousemaan! Monessa paikassa monikultturismin seuraukset ovat johtaneet ikävyyksiin. Mielestäni ihanteellisinta olisikin "maassa maan tavalla" periaate. Matkatkaamme mielummin tutustumaan muiden kulttuureihin niiden omille syntysijoilleen, jossa ne ovat muovautuneetkin! Ja antakaamme omamme kukoistaa omalla alueellamme!

Vaikka itseänikin toki kiinnostaa kaikkien maiden, etenkin vanhat ja muinaiset kulttuurit ja elämäntavat, ja voisin matkustella maailman ääriin niitä tutkimaan, kiinnostaa minua silti eniten omamme.. Aika ennen kristinuskon leviämistä..pakanuuden ajat..Kaikki se vanha, vuosisatojen, vuosituhansien kanssa kulkenut viisaus. Sieltä tahdon ammentaa! Olkoon se siis voimavarani! :)


Niin..Muutto Päivölään tapahtuukin jo ensi viikonloppuna, eli kovasti on siis tekemistä täällä ollut! Olenkin pakkaillut jo suurimman osan tavaroistani, ja voin sanoa, että tuntuu aika vapauttavalta lähteä elelemään vuodeksi ilman omaisuutta. Olenpa muutenkin huomannut, ettei suurimpaan osaan tavaroista ole edes tullut koskettua täällä asustaessa, joten sen suhteen tilanteeseen on varmasti helppo sopeutua!

Ja haluan vielä tosiaan mainita, että blogailuni ei suinkaan lopu tähän, vaan aion edelleen jatkaa opistolta käsin kirjoittamista, sillä vuosi tuo erittäin mielenkiintoisia juttuja muassaan, sen voin taata!! Haluan päästä tietysti myös jakamaan näitä arvokkaiksi kokemiani ja oppimiani asioita, sekä opettaa niitä myös eteenpäin, sillä emmehän anna niiden koskaan kuolla! :)
Tässä ja tässä vielä linkit koskien perinnelinjan alkajaisia, jotka ovat ensi sunnuntaina! Tervetuloa mukaan! :)

6 kommenttia:

 1. Varmasti tulee olemaan ikimuistoinen vuosi! Mielenkiinnolla odottelen blogauksia Päivölästä. :P

  VastaaPoista
 2. Varmasti =) Toivottavasti pääsen blogailemaan säännöllisesti. Kyllä jonkinlaista päiväkirjaa voisin tuolta koittaa laitella :)

  VastaaPoista
 3. Hyvää matkaa, kuulostaa mahtavalta!!! :)))

  VastaaPoista
 4. Onneksi olkoon ja tsemppiä!
  Olipa mahtavaa kuulla että tällaisiakin kouluja on olemassa :) Innolla luen kokemuksiasi kouluvuodestasi, tuo voisi oman koulun jälkeen olla todella mielenkiintoinen vaihtoehto :)

  VastaaPoista
 5. mitä tää kurssi maksoi? kuulostaa upeelta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan tuo hintava :) Parin tonnin luokkaa.. Kelalta sai jotakin tukea ja opintolainaa nostin kurssia varten.. mutta oli sen arvoista :)!

   Poista