keskiviikko 18. elokuuta 2010

Sääksmäellä..

Kävimme tänään tutustumassa Sääksmäen vanhaan kivikirkkoon, sekä Voipaalan taidekeskukseen. Paikallisoppaamme Kari Rydman kertoi meille kaikkea mielenkiintoista, mitä alueella on ollut ja tapahtunut. Sääksmäkihän on entinen, vanha kirkkopitäjä, joka ollut aikanaan monien reittien varrella.

Tässä hiukan kuvia reissulta :)

Kirkko on tosiaankin keskiakikainen, rakennettu 1500 luvun taitteessa. Siitä on kuitenkin enää vain pieniä alkuperäisiä osia tallella, sillä sen kokoa on ajan mittaan aina hiukan muuteltu. Myös sisus on joutunut tulipalon kohteeksi.

Voipaalassa kiertelimme vanhoja rakennuksia barokkipuiston ypäröimänä, joiden historia on melkoisen kattava. Alueen päärakennuksessa, Voipaalan kartanossa toimii nykyisin taidekeskus. Alueelta on hiljattain paikallistettu aarrekin, jonka kaivuutyöt eivät ole vielä alkaneet. Alueella on myös joskus asustellut seppä.


Pihalla oli upeat valikoimat erilaisia kasveja. Löysimme Keltamoa, joka on erittäin myrkyllinen, mutta lääkinnällinen kasvi. Sen punakeltaisella maitinesteellä voi hoitaa esimerkiksi syyliä ja silmävaivoja. Toisessa kuvassa upean sormustinkukan lehdet.


Päivän kohokohtana (ainakin omasta mielestäni ;) ) kävimme vielä ikivanhan kuppikiven, eli uhrikiven luona, jonka alkuperää voi vain arvailla! Puhdistimme kiveä hiukan sammalista, ja asetimme kuoppiin omat uhrilahjamme, eli hiukan marjoja ja havusia. Myös koulumme alueelta löytyy pari kuppikiveä. Laitan niistä ehkä kuvia myöhemmin. Ehkäpä saatamme tehdä kuppikiven itsekin ;) Tämä perinne takaisin käyttöön! Jääköön nähtäväksi..

2 kommenttia:

  1. No kylläpäs hienoissa paikoissa pääsette käymään! Sun on kyllä pakko joskus nähdä Isokyrön vuonna 1304 rakennettu kirkko. :P

    VastaaPoista
  2. Kyllä :) Oon ehkä siel joskus käynykin. Mutta pitää käydä jos sinne joskus eksyn :)

    VastaaPoista