maanantai 7. heinäkuuta 2014

Kasvatuskokeiluja..

Tulimme tänään aamulla kotiin monen päivän reissun jälkeen, ja kiiruhdin ensimmäisenä huolehtimaan kasveistani. Asumme siis korkealla kerrostalossa, johon aurinko paistaa suht kirkkaasti tällä hetkellä ympäri vuorokauden. Täällä onkin hyvät olosuhteet kasvattaa erilaisia kasveja. Pidän trooppisempia kasveja sisätiloissa, ja kasvatan monenlaista syötävää myös parvekkeella. Tänä vuonna olen erityisesti halunnut kokeilla kaikelaista uutta perus salaattien lisäksi. Olenkin istuttanut lähes jokaisen syömäni lajikkeen siemeniä multaan :) Parhaiten tuntuu viihtyvän paprika. Ei ole ollut moksiskaan minkäänlaisista sään vaihteluista. Hurjimman kasvuvauhdin on ottanut peruna, joita laitoin saavin pohjalle multaan.. olen aina varsien kasvaessa lisännyt multaa saaviin, ja se on jo ihan täynnä. Valtava perunapuska rehottaa nyt parvekkeella (yllä kuvassa) :D!

(alhaalta ylöspäin) Porkkanaa, steviaa, tomaattia (saviruukku), sitruunaa, Goji..

Tänä vuonna kasvatin tomaatitkin siemenestä asti, ja siihen nähden kasvu on ollut suht nopeaa..kylmän jakson aikana kesäkuussa tuntui, ettei mikään oikein kasvanut eteen päin, mutta toivottavasti lämpöä nyt piisaa enempi :)

Porkkanaa kokeilin nyt siemenestä ekaa kertaa. Valitsin syvät purkit, jotta niillä on tilaa kasvattaa juurta alaspäin. Olen kuullut, että jotkut kasvattavat päiväkodeissa porkkanoita maitotölkeissä :)! Eli kokeilemaan vaan! Käytin monien siementen kanssa pieniä kannellisia kasvatusastioita. En sitten tiedä oliko hyvä vai huono idea, mutta ainakaan kasvit eivät ole tykänneet siirtämisestä, paprikaa lukuunottamatta. Useat pienet alut kuolivat siirtovaiheen yhteydessä.

                                  Paprikaa ja porkkanaa.. (ihan vasemmalla näkyy hieman punajuurta ja retiisiä)

Olen kokeillut myös punajuurta, retiisiä ja pinaattia. Pinaatti kasvoi nopeasti, ja tekee jo vartta. Täytynee laittaa uudet tulemaan. Punajuuri on myös pysynyt sitkeästi hengissä, vaikka aluksi kasvu tuntui todella hitaalta. Olen käyttänyt ravitsevia lehtiä paljon salaateissa :) Retiisi taisi hieman paleltua, katsotaan, jaksaako vielä sinnitellä, mutta monet ovat pitäneet sitä suht helppona kasvatettavana.

Sisätiloissa minulla on hieman lämpimämmässä viihtyvämpiä alkuja. Sitruunaa, appelsiinia, avocadoa, vesimelonia.. Avocadossa kesti todella kauan, ennen kuin alkoi itää.. onneksi sinnikkyys palkittiin :)! Toinen avocado ei ole noussut. Sain vanhempieni mukana Kreetalta appelsiinin ja mandariinin, ja molempien siemenet ovat itäneet oikein hyvin :)

Kreetan appelsiini ja mandariini..
Vesimeloni ja avocado..

Oman ruuan kasvattaminen on oikeasti hauskaa, terapeuttista ja edullista. Viherkasvit piristävät kummasti betoniviidakon keskellä, puhdistavat huoneilmaa sekä muistuttavat meitä maa- ja luontoyhteydestä. 45 litran säkki luomumultaa maksaa 5 euroa. Siemenpussit ei maksa montaa euroa, ja kaikkea voi kokeilla vaikkapa ihan kaupasta ostetuista hedelmien ja kasvien siemenistä. Tilava parveke ja valoisa asunto ovat tietysti hyvä boonus, mutta kaikkia konsteja voi käyttää, esimerkiksi vanha kirjahylly on hyvä pikkupurkeille, jos tilaa on vähän. Istutuksissa voi myös käyttää mielikuvitusta ja sisustuselementtejä. Jotkut laittavat kasveja kasvamaan esimerkiksi laukkuihin, kenkiin tai hattuihin.. :)


Luomuappelsiini (ruokakaupan hedelmästä) ja Ginseng..

                                                   Aloe vera..
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti