Lounaaksi pilkoin porkkana- ja paprikatikkuja.. ja tein avocadodippiä, joka on helppo tehdä: muusaa parin avocadon sisältö lautasella ja mausta mieleisesi mukaan! Itse laitoin sekaan sitruunamehua, ravintohiivaa, merisuolaa, mustapippuria, paprikajauhetta, kuivattua basilikaa, timjamia ja oreganoa.. pilkoin sekaan vielä puolikkaan punasipulin..noms! Tuosta ravintohiivasta vielä sen verran, että se kulkee myös nimellä "oluthiiva".. siinä on hirmuisesti foolihappoa (erityishyvä raskautta suunnitteleville, raskaana oleville ja imettäville!) ja erilaisia B-vitamiineja, ja ainakin Life terveyskaupoissa sitä myydään.Koostumukseltaan hiutaleinen, maistuu suolaisen "juustomaiselle". Itse lisäilen sitä paljon erilaisiin suolaisiin juttuihin..
..Välipalaa..kesäkurpitsasipsejä.. tuli tosi hyviä, mutta pitää tehdä vähän paksumpia siivuja ens kerralla, vaikkapa 3 mm terällä.. ostin siis aikanaan jostain kokkausliikkeestä mandolinen keraamisella terällä, jolla on tosi hyvä viipaloida..
Eilen ja tänään käytiin alkuillasta Espoon keskuspuistossa kävelyllä samalla mustikoita etsiskellen. Onneksi täältäkin päin löytyi hieman..kannattaa haeskella aurinkoisilta rinteiltä, ovat useimmiten kypsempiä.. vajaan litran ehdin poimia eilen, ennen kuin sain tarpeekseni itikoista :) Unohtui ottaa sitronella mukaan, ja tänään onneksi muistin ottaa, sekä laittaa pitkälahkeiset housut. Nilkoista löytyi eilen muutamakymmentä pistoa :D Tänään pääsin vain muutamalla..Paras olla raapimatta niin häviävät nopeammin..Olen muuten huomannut, että hyttyset tykkäävät erityisesti hiestä, mutta myös tummista vaatteista!
Mitäs meillä syyään illalla?
Syömme yleensä päivän isoimman aterian noin viiden-kuuden aikaan illalla..Pääraaka-aineina vaihtelevat pavut, luonnonkala (joskus ostamme lohta) ja äyriäiset, linssit, riista ja luomuliha.. saannin ja sesongin mukaan..höysteinä erilaiset kasvikset ja juurekset eri muodoissa.. Vilja menee täysjyvän muodossa..Emme osta lähes koskaan kaupan leipää (Väinälle välillä luomutäysjyvönäkkärii tai varrasleipää), vaan leivon aina itse haluamistani raaka-aineista..Maitotuotteita käytetään aika vähän.. lähinnä juustoja ja voita pienissä erissä ja maustamatonta jogurttia..ostamme yleensä lähes kaiken mahdollisen luomuna..
Iltaruuaksi kokkailin tänään perheelleni tofunuudelia.. kattilaan laitoin pienelle vesimäärälle höyryttymään pilkotut porkkanat ja Urtekramin täysjyvänuudelia..pannulle kookosöljyä, sipulia, kevätsipulia, suomalaista Jalotofua, rouhittua parapähkinää.. höyrytetyt nuudeli ja porkkana lisätään pannulle ja annetaan vähän aikaa paistua, lopuksi lisätään mausteet.. itse suosin aasialaistyyppisissä yleensä inkivääriä, kurkumaa, juustokuminaa, korianteria, valkosipulia, chiliä, paprikajauhetta, merisuolaa ja mustapippuria..kaapista löytyy myös Urtekramin "Thai"mausteseos, jota usein ripottelen aasialaistyyppisiin ruokiin..Intialaistyyppistä makua saa kivasti lisäksi kanelista ja kaardemummasta..
Viime aikoina olen kokannut meillä lämpimän ruuan lähinnä perhettäni varten, syöden itse hyvin maltillisesti. Itselläni kypsennetty ruoka lisää painoa ja kylläisyyttä, oli se sitten mitä tahansa. Eli kun haluan ottaa kevyemmin tai pitää painoa kurissa, pidän kypsennetyn ruuan määrän mahdollisimman minimissä..Kylmällä ilmalla lämmin maistuu mutenkin paremmin kun kesähelteillä..Yleensä syön ympäri vuoden elävää/raakaravintoa yli puolet päivän syömisistä..
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti